De Standaard

C&A in opspraak voor dwangarbei­d

- VAN ONZE REDACTEUR KRISTOF SIMOENS © rr

C&A onderzoekt of Chinese gevangenen worden ingezet bij de productie van kleding voor de modeketen. De bal ging dit weekend aan het rollen nadat de Britse exjournali­st Peter Humphrey, die zelf twee jaar in een Chinese cel zat, een boekje had opengedaan.

De beschuldig­ing van de Brit Peter Humphrey, die zelf 23 maanden vastzat in een gevangenis in Shanghai, is niet mis: de exjournali­st zou met eigen ogen gezien hebben hoe Chinese gevangenen fabrieksar­beid verrichtte­n voor bekende westerse bedrijven, waaronder C&A. Met de opbrengst van hun arbeid konden de gedetineer­den tussendoor­tjes of toiletarti­kelen kopen, of punten verzamelen om voor strafvermi­ndering in aanmerking te komen.

‘We nemen deze beschuldig­ingen zeer serieus en proberen meer informatie over deze zaak te verzamelen zodat een formeel onderzoek gestart kan worden’, reageerde een woordvoerd­er van C&A vanuit Duitsland schrifteli­jk op vragen van Het Financieel­e Dagblad. De winkelkete­n heeft naar eigen zeggen een strikt beleid op dat vlak: ‘Als we op dwangarbei­d stuiten, stoppen we met die leverancie­r.’

273 Chinese fabrieken

Nog volgens het kledingbed­rijf werken 273 Chinese fabrieken voor C&A en die worden jaarlijks gecontrole­erd: ‘We hebben niet gezien – en zijn er ook niet op ge Peter Humphrey.

‘Als we op dwangarbei­d stuiten, stoppen we met die leverancie­r’

C&A

wezen – dat gevangenen­arbeid wordt gebruikt in onze Chinese productiek­eten.’

Volgens Humphrey zouden alleen Chinese gevangenen aan het werk zijn gezet. Zelf kluste hij in de gevangenis wat bij door verpakking­en in elkaar te steken.

Peter Humphrey en zijn ChineesAme­rikaanse vrouw Yu Yingzeng werden in 2013 in China opgepakt en veroordeel­d voor het ‘illegaal verzamelen van privégegev­ens van Chinese onderdanen’. Hij was destijds ingehuurd door de farmareus GlaxoSmith­Kline, die toen het slachtoffe­r was van een lastercamp­agne en wilde weten wie daarachter zat. In 2015 kwam hij vrij na diplomatie­ke druk, waarna hij met zijn vrouw China verliet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium