De Standaard

Dampwinkel­s stoten op hun grenzen

De gespeciali­seerde vapeshops, die in een mum van tijd de markt van de esigaret inpalmden, zien hun groei stagneren. Dat zou te maken hebben met de te strikte wetgeving. De intrede van de gevestigde tabaksindu­strie in hun markt vormt een bijkomende uitd

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Als paddenstoe­len schoten ze uit de grond, de vapeshops of zogenoemde ‘dampwinkel­s’, die inspeelden op de vraag naar esigarette­n. Maar de markt lijkt stilaan verzadigd. Dat heeft alles te maken met de Belgische wetgeving rond de esigaret. ‘Doordat we onder de tabakswetg­eving vallen, mogen we geen reclame maken. Bovendien kunnen we de misverstan­den rond ons product niet bestrijden’, zegt Tim Jacobs, medeoprich­ter van de Vaporshop.

De esigaret is een toestellet­je dat damp produceert om te ‘roken’ en dat al dan niet nicotine bevat. Het werkt met hervulbare flesjes (tanks). In de dampwinkel­s vind je duizenden varianten, in allerlei smaken. ‘We trekken geen nietrokers aan, maar proberen rokers te overtuigen om de schadelijk­e sigaretten te vermijden’, zegt Marc Bosmans, oprichter van de Dampwinkel.

De Dampwinkel heeft acht winkels, een stuk minder dan de Vaporshop, de grootste speler in België. Die opende tussen juli 2016 en nu 52 dampwinkel­s, goed voor zowat een vijfde van de markt. In totaal zouden er 250 dampwinkel­s zijn in België. Maar er zijn weinig betrouwbar­e cijfers over de omvang van de markt. De dampwinkel­s hebben geen ei gen branchever­eniging. Cimabel, de organisati­e van de grote tabaksmult­inationals, heeft ook geen cijfers.

Ook Unizo, de federatie van handelaars, tast in het duister, net zoals Comeos. Filip Horemans, woordvoerd­er van Unizo, ziet in de snelle opkomst van de dampwinkel­s een hype die per definitie niet zal blijven duren.

De snelle opkomst van de dampwinkel­s kwam er nadat de overheid expliciet verboden had dat esigarette­n nog online werden verkocht. Het verbod werd van kracht op 17 januari 2017.

Het geldt niet voor de verkoop van nicotinevr­ije esigarette­n, maar dat is maar een klein stukje van de markt.

Als gevolg daarvan gingen de Belgische onlineverk­opers offline en openden ze fysieke winkels. ‘We waren de grootste onlineverk­oper van esigarette­n in België, maar door dat verbod hebben we fysieke winkels moeten openen’, zegt Tim Jacobs, medeoprich­ter van de Vaporshop. Dat gebeurde via het franchisem­odel, zelfstandi­gen die zich aansloten onder de vlag van de Vaporshop. De Dampshop, een andere keten, werkt dan weer met eigen winkels en ge franchisee­rde winkels.

De opening van het aantal winkels ging heel snel en volgens Jacobs zijn ze rendabel. Toch zegt ook hij ‘dat de markt ondertusse­n verzadigd is’. ‘In een kleinere stad als Turnhout had je in een beperkte straal zeven tot acht verkooppun­ten van esigarette­n. Dat is gewoon te veel en dan verbaast het niet dat je ook al eens een winkel ziet dichtgaan.’ Marc Bosmans van de Dampwinkel is nog expliciete­r. ‘Ik heb acht winkels geopend en daarbij blijft het. Onze jongste winkel, in Lier, draait niet zoals we hoopten. De esigaret heeft in België al haar hoogtepunt bereikt.’

Bosmans, die ook levert aan een tweehonder­dtal krantenwin­kels, zegt dat hij de verkoop daar zelfs ziet dalen. ‘Een krantenwin­kel kan niet hetzelfde aanbod brengen als een gespeciali­seerde shop. In feite was onlineverk­oop ideaal voor de esigaret.’

‘De onlinehand­el heeft zich verplaatst naar Nederland en Frankrijk. Dat is jammer, want België loopt online al achterop’, zegt Bosmans.

Jacobs wijst, net zoals Bosmans, de wetgeving met de vinger. ‘We mogen geen publicitei­t maken, waardoor we de consument niet kunnen voorlichte­n.’

De tabaksindu­strie keek lange tijd de kat uit de boom, tot Philip Morris met zijn ‘heatnotbur­nproduct’ kwam, de Iqos. De Iqos, een apparaatje in de vorm van een pen, werkt wél nog met tabak. Alleen wordt de tabak in het apparaatje niet verbrand maar gestoomd. In België wordt de Iqos nog niet verkocht. ‘En het is in onze winkels ook niet welkom. Het blijft een schadelijk tabaksprod­uct’, zegt Jacobs van de Vaporshop.

Japan Tobacco Internatio­nal (JTI) gaat eind februari in België een tabaksvrij­e esigaret aanbieden. Daarmee is het de eerste tabaksmult­inational die in België die stap zet. In andere landen hebben de tabaksconc­erns die stap wel al gezet. ‘Ik snap niet dat de industrie zo lang gewacht heeft’, zegt Bosmans. ‘Ze kiezen echter voor capsules in plaats van hervulbare flesjes en dat is een duur product.’ Jacobs zegt dat producten van tabaksmult­inationals niet welkom zijn in zijn winkels. JTI lijkt dan weer van plan om zijn capsules te lanceren via de krantenwin­kels en de supermarkt­en.

In een markt waar het aanbod al op de vraag vooruitloo­pt, belooft dit nog meer druk op de dampketel te zetten.

‘De esigaret heeft in België al haar hoogtepunt bereikt’

MARC BOSMANS Oprichter Dampwinkel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium