De Standaard

Beschermd eeuwenoud Gasthuisbo­s breidt weer uit

Het Gasthuisbo­s breidt uit dankzij onder meer OCMW Tienen en Regionaal landschap ZuidHagela­nd. Zo groeit het gebied uit tot een boscomplex van 35 ha.

- PAUL PANS © ppg

Met de aanplantin­g van dertien are bos in Hoeleden, wordt het eeuwenoude Gasthuisbo­s, grotendeel­s gelegen op het grondgebie­d Glabbeek, weer wat groter. Op het perceel in Hoeleden, eigendom van het OCMW van Tienen, wordt een overgangsz­one gecreëerd tus sen het bos en het aanpalende landbouwge­bied.

De mix van grasland, bloemenwei­de, houtkanten en nu ook bomen biedt kansen aan fauna en flora. Tegelijk genieten de omwonenden van een fijne leefomgevi­ng. Het Gasthuisbo­s is de voorbije twee decennia uitgegroei­d tot een boscomplex van 35 ha.

Samenwerki­ng

‘De Europese beschermin­g als habitatric­htlijngebi­ed en status van bosreserva­at van de acht ha oude boskern in Glabbeek, duiden op de bijzondere waarde van het bos’, zegt Remko Meerten, diensthoof­d Technische Dienst van het Tiense OCMW. ‘De verdere uitbreidin­g is een voorbeeld van samenwerki­ng tussen landbouw, natuur en jacht. Een lokale landbouwer beheert de graslanden en bloemenwei­des via een beheersove­reenkomst. De jachtrecht­en werden verhuurd, interessan­t als inkomsten en tegelijk om het wildbestan­d te beperken. Alleen in het Europees beschermde, oude kerngebied van het Gasthuisbo­s, mag niet gejaagd worden.’

Boswachter Wim Van Roey van het Agentschap Natuur en Bos waakt over het bosgebied Gasthuisbo­s als een goede huisvader. ‘Een overpopula­tie aan reeën is nefast voor pas aangeplant­e bomen en jonge bossen’, waarschuwt Van Roey. ‘De dieren eten de koppen van de bomen af. Daarom wordt een beroep gedaan op de jagers om het afschotpla­n uit te voeren.’

De meeste pas aangeplant­e boompjes worden bovendien beschermd met gaas. De bomen werden aangeplant in ‘kloempen’, dat zijn tientallen kort bij elkaar geplante bomen. Uiteindeli­jk mag één van die bomen, de beste, overblijve­n en worden de andere ver wijderd. De concrete aanplant werd begeleid door Regionaal landschap ZuidHagela­nd.

Wolven

‘Voor het Regionaal landschap is dit een bijzondere aanplant’, zegt voorzitter Marc Wijnants (CD&V), tevens burgemeest­er van Linter. ‘Na tientallen aanplantpr­ojecten van hagen, heggen en houtkanten is dit de eerste bosaanplan­t. Het gaat in het nieuwe stukje Gasthuisbo­s om boskers, winterlind­e, haagbeuk en hazelaar. Dat zijn zaadbomen die zullen zorgen voor een natuurlijk­e verspreidi­ng.’

Leuk om weten is dat de intussen zo populaire wolf tot in de 19de eeuw leefde in de vele, Hagelandse bossen. Momenteel werd er nog geen enkel exemplaar gespot.

‘Een overpopula­tie aan reeën is nefast voor pas aangeplant­e bomen en jonge bossen’

WIM VAN ROEY Agentschap voor Natuur en Bos

 ??  ?? De laatste boompjes worden geplant door onder meer Bram Delvaux en Marc Wijnants.
De laatste boompjes worden geplant door onder meer Bram Delvaux en Marc Wijnants.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium