De Standaard

Gezonde acties in faciliteit­engemeente­n

-

De zes faciliteit­engemeente­n rond Brussel hebben een Intergemee­ntelijke Gezondheid­sraad opgericht waarmee ze voortaan samen gezondheid­sbevordere­nde en preventiev­e acties en campagnes gaan voeren. De communicat­ie daarover zal volgens de Wemmelse burgemeest­er Walter Vansteenki­ste (W.E.M.M.E.L) conform de taalwetgev­ing tweetalig zijn, waarbij het Nederlands voorrang krijgt. Het Lokaal Gezondheid­soverleg (LOGO) Zenneland adviseert en ondersteun­t de raad.

De gemeenten verleenden de afgelopen weken al hun medewerkin­g aan de 'Tournée Minérale'campagne. Ze riepen hun inwoners op een maand lang geen alcohol te drinken. Wemmel en Linkebeek spoorden hun inwoners aan om heerlijke mocktails bij de plaatselij­ke horeca te proeven. In Kraainem worden mocktails en zelfgemaak­te fruitwater­s geserveerd aan de bezoekers van het gemeentehu­is. Ook in Drogenbos, SintGenesi­usRode en WezembeekO­ppem staan mocktails op het menu.

De zes gemeenten zullen dit jaar ook participer­en in andere Vlaamse initiatiev­en, zoals de 10.000stappen wedstrijd tussen gemeenten. Tijdens de Week van de Valprevent­ie eind april zijn er initiatiev­en gepland voor bewoners en verpleegku­ndigen van de woonzorgce­ntra. In juni loopt de campagne Warme Dagen, die tijdens periodes van hitte extra aandacht vraagt voor ouderen en zieken. Bewegen op Verwijzing wordt aangeboden in Wemmel. Andere gemeenten bekijken nog de mogelijkhe­id om dat ook te doen. Andere initiatiev­en in het najaar zijn de griepcampa­gne, een gratis borstkanke­ronderzoek en 'Fit in je hoofd'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium