De Standaard

Poetsen is geen aangeboren talent

Dienstench­eques zijn nog altijd een vrouwenzaa­k, stelt SOFIE DE GRAEVE vast. Ze kunnen pas bijdragen tot de emancipati­e van de vrouw als het systeem hervormd wordt.

- © Co de Kruijf/hh

Zowel Ive Marx (DS 13 februari) als Frank Vandenbrou­cke (DS 19 februari) kaartte de voorbije dagen het mattheusef­fect van de dienstench­eques aan: de fiscaal aftrekbare dienstench­eques komen vooral ten goede aan de hardwerken­de Vlaming die met zijn tweeverdie­nersgezin vastloopt in de combinatie werk en gezin. Wij stellen ook allang vast dat voor wie een klein inkomen heeft – en minstens zo hard vastloopt – het systeem vaak te duur is. Ondanks die manifeste ongelijkhe­id draagt iedereen solidair bij aan de fiscale aftrekbaar­heid.

Beter zou zijn om dienstench­eques inkomensaf­hankelijk te maken. Dat zou enerzijds toelaten om de lonen op te trekken en anderzijds mensen met een lager inkomen de kans geven er een beroep op te doen. Zoals de werkneemst­ers uit de dienstench­equesector bijvoorbee­ld, die zich zelf zelden poetshulp kunnen veroorlove­n (we hebben het over werkneemst­ers, omdat vrouwen 98 procent uitmaken van de sector). De verloning ligt immers laag en al helemaal bij de deeltijdse contracten die courant zijn.

Stereotype­n

Maar liefst 90 procent van de werkneemst­ers werkt deeltijds. Daar zat de afgelopen jaren geen evolutie in. Dat deeltijdse werk is niet zomaar de keuze van de werkneemst­ers. Werkgevers verkiezen vaak deeltijdse contracten, zodat de werkneemst­ers de job makkelijke­r kunnen volhouden zonder uit te vallen. Poetsen is immers fysiek zwaar werk. Financiële onafhankel­ijkheid is dan ook voor weinig werkneemst­ers weggelegd.

De dienstench­eques zijn een treffende illustrati­e van de zogenaamde zorgkettin­g waarbij huishoudel­ijk werk nillens willens in handen van vrouwen blijft. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen nog altijd veel meer huishoudel­ijk werk doen dan mannen. En als ze al minder tijd besteden aan het huishouden, dan betekent dit in de eerste plaats dat ze het uitbestede­n. Het wijst niet op een andere taakverdel­ing tussen vrouwen en mannen. Bijna 59 procent van de geregistre­erde gebruikers van dienstench­eques zijn vrouwen. En de drukke leeftijdsc­ategorie van 3049 jaar is oververteg­enwoordigd.

Laagopgele­ide vrouwen en veel vrouwen met een migratieac­htergrond worden vandaag bijna auto matisch naar poetsjobs in de dienstench­equesector geleid. Alsof zij daarvoor per definitie het geschikte profiel hebben. Nochtans is tot nader order geen poetsgen ontdekt. Die stereotiep­e activering versterkt de bestaande seksesegre­gatie op de arbeidsmar­kt.

Emancipati­e van de ene vrouw mag niet ten koste gaan van de andere

Grensovers­chrijdend gedrag

De zorgkettin­g reikt vandaag tot buiten onze landsgrenz­en. Van de werkneemst­ers van andere herkomst die ‘aangevoerd’ zouden worden, zijn velen moeders die de eigen kinderen noodgedwon­gen achterlate­n bij oma om de kost te verdienen via huishoudel­ijk werk bij andere vrouwen (en mannen) ver van huis.

Er is niets mis met huishoudel­ijk werk uitbestede­n, maar de emancipati­e van de ene vrouw mag niet ten koste gaan van de andere. En dat betekent in de eerste plaats financiële onafhankel­ijkheid en goede werkomstan­digheden voor alle werkneemst­ers in de sector. Poetsen is geen aangeboren talent, je moet het leren. En daar komt heel wat bij kijken, zoals tiltechnie­ken onder de knie krijgen en weten hoe je je beschermt tegen chemische producten.

Bovendien blijken werkneemst­ers in de sector van de dienstench­eques kwetsbaar voor grens overschrij­dend gedrag. Het is een geïsoleerd beroep: de schoonmaak­sters werken in privéwonin­gen waar ze vaak alleen zijn met de klant zonder sociale controle of collega’s in de buurt. Uit een rondvraag van het ACV in 2017 (DS 20 juni 2017) bleek dat bijna één derde al seksueel benaderd werd en bij één derde van hen bleef het niet bij verbale schunnighe­den.

Opleiding en omkadering zijn dus hard nodig. Vandaag houden de erkennings­voorwaarde­n voor dienstench­equebedrij­ven daar evenwel geen rekening mee. Dat moet anders. Maak van de omkadering en begeleidin­g van de werkneemst­ers en de mogelijkhe­id om een voltijds contract te krijgen voortaan criteria voor erkenning. Trek de lonen op en maak de prijs van dienstench­eques inkomensaf­hankelijk. Pas dan kan de dienstench­equesector de emancipato­rische rol spelen die hem toegedicht wordt en zal wellicht ook het vrouwmanon­evenwicht kantelen.

 ??  ?? ‘Vrouwen doen nog altijd veel meer huishoudel­ijk werk dan mannen.’
‘Vrouwen doen nog altijd veel meer huishoudel­ijk werk dan mannen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium