De Standaard

L’AMÉRIQUE LE FATALISTE?

- IGNAAS DEVISCH

Het werd er door VRTcorresp­ondent Björn Soenens meteen bij verteld na het zoveelste schietinci­dent in een school in de VS: dat er aan de wapenwet niets zou veranderen. Die behoorlijk fatalistis­che uitspraak is helaas bittere realiteit. Natuurlijk zijn verontwaar­diging en protest aan de orde en vullen de televisiez­enders hun primetime met het tonen van gedeeld verdriet. En o ja, enkele congresled­en deden een emotionele oproep om het wapenbezit strenger te maken. Maar de wapenwet aanpakken? Nee. Zeker niet met deze president.

Te veel wapens en Amerikanen: het lijkt wel een natuurwet waartegen het leed van honderden jonge slachtoffe­rs niet opgewassen is. Ook Barack Obama slaagde er nauwelijks in om meer dan een komma van de wet aan te passen. Hij vond te weinig steun in het Congres. Hoe komt het dat Amerikanen hier zo ogenschijn­lijk irrationee­l mee omgaan? Er is natuurlijk het geld. Dat helpt altijd om overtuigin­gen bij te spij keren, met name van politici. Zo is de NRA (National Rifle Associatio­n) een gulle sponsor tijdens verkiezing­en. In de Britse krant The Guardian werd eind vorig jaar het financiële plaatje van deze politieke lobbymachi­ne geschetst. Dat maakt indruk: ze betaalt allerlei comités om anderen te beïnvloede­n en ze ondersteun­t verkiezing­scampagnes van congresled­en en gouverneur­s. De meeste politici raken dankzij die sponsoring ook verkozen. Vandaar dat in de VS een strengere wapenwet goedkeuren een beetje is zoals kritisch zijn tegen Israël: het betekent voor politici zoveel als politieke zelfmoord.

Tegelijk blijkt dat in verhouding tot andere industriël­e big spenders de macht van de NRA disproport­ioneel groot is. Dat brengt ons bij de tweede verklarend­e factor voor het fatalisme op dit terrein. De door geld aangezweng­elde hunker naar wapenbezit speelt in op een diepgewort­elde mentalitei­t bij veel Amerikanen: een fundamente­el wantrouwen tegenover de (federa le) overheid. Hoe zuidelijke­r je gaat, hoe groter de aversie bij burgers tegenover Washington, dat volgens hen in de eerste plaats moet afblijven van hun vrijheid en dus van hun wapens. Het fameuze tweede amendement, weet u wel. Eerder dan beschermd te worden, staan veel Amerikanen liever zelf in voor hun veiligheid. En blijkbaar kun je dat vooral met een wapen bij de hand. Dat laatste mag je letterlijk nemen. In heel wat staten nemen mensen hun wapen mee naar de supermarkt of het restaurant.

Vuurwapens zijn daardoor in Amerika overal en altijd aanwezig en een licentie heb je zo verkregen, zelfs als je mentale problemen hebt of strafrecht­elijk gesproken een schimmig bestaan leidt. Daarom is het risico op een mass shooting alomtegenw­oordig, wat op zijn beurt de roep tot meer zelfbesche­rming meebrengt. Het verklaart waarom er na elk schietinci­dent, terwijl de families van de slachtoffe­rs protestere­n en hun verdriet proberen te verwerken, tegelijk wordt gepleit voor méér wapenbezit. Immers, zo luidt het nonsensica­le argument: als meer goede mensen een wapen dragen, dan kunnen ze ons beter beschermen tegen lunatics die het slecht voor hebben met anderen. Terwijl het al veelvuldig is aangetoond dat meer wapenbezit leidt tot meer wapengewel­d.

In die perverse logica zit het debat over wapenbezit in de VS al een tijdlang gevan

In de VS is een strengere wapenwet goedkeuren zoals kritisch zijn tegen Israël: politieke zelfmoord

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium