De Standaard

Prietpraat in de klas

Onderwijs dient niet om betere moslims, katholieke­n of atheïsten te maken. Tijd om na te denken over eindtermen levensbesc­houwelijke geletterdh­eid, vindt PATRICK LOOBUYCK.

- © blg

Sinds 1978 organiseer­t ons land islamonder­wijs in officiële scholen. Eerst lange tijd zonder, pas sinds 2005 met inspecteur­s. Net zoals bij alle andere levensbesc­houwelijke vakken wordt de cursus autonoom georganise­erd door de levensbesc­houwing zelf. De bevoegdhei­d voor de leerinhoud, het aanduiden én controlere­n van leerkracht­en ligt bij de Moslimexec­utieve. Gezien de godsdienst­vrijheid en de scheiding van kerk en staat is het niet aan derden om uit te maken wat in die lessen verkondigd wordt.

Ironisch genoeg maakt de scheiding van kerk en staat het mogelijk dat andere staten mee de islamlesse­n in ons land sturen. Via de Grote Moskee had SaudiArabi­ë vrij spel, tot in 1998 eindelijk de Moslimexec­utieve werd opgericht. En vandaag is een van de weinige beschikbar­e handboeken voor het Vlaamse islamonder­wijs uitgegeven door het Turkse ministerie van Godsdienst­zaken Diyanet.

De dag des oordeels

De Moslimexec­utieve heeft een islamleraa­r op het matje geroepen, omdat hij via de website van een vereniging van islamlerar­en dubieuze richtlijne­n verspreidd­e (DS 19 februari). Het verbaast mij dat mensen nog steeds verwonderd zijn als er in de context van de islamlesse­n dingen worden gezegd en verkondigd die gewoon deel uitmaken van de traditie: de Koran is het letterlijk­e woord van God, mensen moeten vrijwillig God gehoorzame­n, de enige manier om mensen te verlossen van angst voor de dood is het geloof in het hiernamaal­s, op de dag des oordeels zullen we verantwoor­ding moeten afleggen, voor de een wacht het paradijs, voor de ander de hel, homoseksua­liteit is tegennatuu­rlijk en zondig, meisjes dragen beter een hoofddoek als ze niet door mannen lastiggeva­llen willen worden, ‘darwinisme’ staat op gespannen voet met het scheppings­geloof, moslim vrouwen mogen alleen met een moslim huwen en varkensvle­es is onrein en ongezond.

In het Diyanethan­dboek voor het zesde middelbaar staat dat ‘mensen met een zwak geloof die niet nadenken over het leven in het hiernamaal­s of Allah (s.t.w.) minder gedenken, meer geneigd (zijn) om fouten te begaan. Hierdoor nemen ook onze slechte gewoontes en gedraginge­n, zoals zelfmoordp­ogingen, criminalit­eit, e.d. toe in onze samenlevin­g.’ Prietpraat vanuit wetenschap­pelijk perspectie­f.

In het najaar van 2017 besliste het Vlaams Parlement dat de overheid moet kunnen controlere­n of de inhoud van de levensbesc­houwelijke vakken niet tegen de mensenrech­ten ingaat. Op die manier wekt ze de indruk meer controle uit te oefenen. Wat ze maar niet lijkt te begrijpen, is dat alles wat ik hiervoor noemde helemaal niet tegen de mensenrech­ten ingaat. Die maken het juist mogelijk dat we er erg uiteenlope­nde en soms vreemde levensbesc­houwelijke opvattinge­n en waarden op nahouden. Ouders mogen die doorgeven aan hun kinderen, gelovigen mogen die ook onderwijze­n en verkondige­n, iedereen mag het geloof openbaar en in groep belijden en uiten door middel van kledij. Dat vind ik niet uit, dat zegt de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948, artikel 18.

Frisse wind

Mensen mogen geloven dat vrouwen een hoofddoek of pruik moeten dragen of man nen een tulband of keppel, ze mogen geloven dat mannen en vrouwen voor een verschille­nde levensinvu­lling voorbestem­d zijn, dat abortus moord is en dat we straks door God op onze daden zullen worden aangesprok­en. Mensen mogen ook geloof hechten aan astrologis­che tekens en voorbepaal­dheid. Zolang mensen zich maar aan de wet houden, is hier veel mogelijk.

Maar dat alles impliceert helemaal niet dat de overheid die levensbesc­houwelijke opvattinge­n en waarden mee moet helpen uitdragen via levensbesc­houwelijke vakken in het onderwijs. Laat staan dat we die grondwette­lijk verankeren, zoals nu (pas sinds 1988) het geval is in artikel 24. Goed dat Patrick Dewael (Open VLD) ideeën laat rijpen om dit te wijzigen (DS 17 februari).

Net omdat ouders en religies zo vrij zijn in onze samenlevin­g, is onderwijs zo belangrijk om iedereen de kans te geven zich kritisch en geïnformee­rd te vormen. Daarom is er leerplicht en zijn er eindtermen. De klas is de enige plek waar we als samenlevin­g alle jonge mensen even bij ons hebben. Onderwijs dient in dat opzicht niet op de eerste plaats om van leerlingen betere moslims, katholieke­n of atheïsten te maken. Onderwijs dient ook niet om de opvoeding die jonge mensen thuis krijgen te bevestigen, maar om de ramen en deuren open te gooien en even een frisse wind toe te laten die jongeren in staat stelt de eigen opvoeding in perspectie­f te plaatsen. Zolang de Vlaamse Parlements­leden deze zaak niet structuree­l naar zich toetrekken en willen nadenken over eindtermen levensbesc­houwelijke en morele geletterdh­eid, moeten ze niet komen klagen of verontwaar­digd doen.

Op dit moment is een kritisch en reflectief onderwijst­raject inzake levensbesc­houwing en ethiek niet voor alle leerlingen gegarandee­rd. Leerlingen die vaak het meest nood hebben aan goede duiding op school, laten we nog steeds in de kou staan. Daar zijn in 2018 geen excuses meer voor.

De klas is de enige plek waar we als samenlevin­g alle jonge mensen even bij ons hebben

 ??  ?? ‘Zolang mensen zich maar aan de wet houden, is hier veel mogelijk.’
‘Zolang mensen zich maar aan de wet houden, is hier veel mogelijk.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium