De Standaard

‘Twintig jaar schoonmake­n is even erg als twintig jaar roken’

- HILDE VAN DEN EYNDE

Het intensief gebruik van schoonmaak­middelen heeft eenzelf de effect op je longen als een pakje sigaretten roken per dag. Vooral schoonmaak­middelen die worden verstoven of gesproeid zijn een aan slag op de longen. Dat schreef De Morgen afgelopen weekend.

Waarop is de uitspraak gebaseerd? Op een onderzoeks­verslag in het American Journal of Respira tory and Critical Care Medicine van een meerjarige Europese studie, mede gefinancie­rd door de Europese Unie. Onderzoeke­rs maten twintig jaar lang geregeld het longvolume van ruim zesduizend deelnemers, zowel mannen als vrouwen, die deels tewerkgest­eld waren in de schoonmaak­branche en thuis al dan niet geregeld schoonmaak­middelen gebruikten.

Deugt het onderzoek? Zeer zeker. De studie was goed opgezet: langjarig en met ruim voldoende deelnemers. De mogelijk vertekenen­de effecten van roken en/of soci ale klasse werden gecorrigee­rd. De conclusie dat het geregeld gebruik van schoonmaak­middelen nadelig is voor de longen, is dan ook aannemelij­k. Maar dan wel met de kanttekeni­ng dat schoonmake­n alleen de longcapaci­teit doet afnemen (de hoeveelhei­d lucht die je per ademteug kunt inademen). Een toename van hart en vaatziekte­n werd in de studie niet aangetoond, net zo min als een stijging van het aantal gevallen van longkanker. Die twee laatste kwalen zijn wél een rechtstree­ks – en voor de gezondheid veel kwalijker – gevolg van roken.

Opvallend is ook dat de conclusie van het onderzoek alleen geldt voor profession­ele vrouwelijk­e schoonmake­rs en (in mindere mate) voor vrouwen die thuis vaak met schoonmaak­producten in de weer zijn. Hun longvolume ging sneller achteruit dan op basis van hun leef tijd viel te verwachten.

Dat gold niet voor mannen die thuis voor de schoonmaak instaan en/of als schoonmake­r hun brood verdienen. Hun longinhoud had niet te lijden onder het gebruik van schoonmaak­middelen. De onderzoeke­rs weten niet hoe dat komt – mogelijk was het aandeel herenschoo­nmakers in de studie te klein om een effect te kunnen aantonen. Maar het kan ook komen doordat vrouwelijk­e longen gevoeliger zijn voor schadelijk­e stoffen – rokende vrouwen krijgen ook vaker longkanker dan rokende mannen.

Conclusie: dat twintig jaar schoonmake­n even schadelijk is voor de longen als twintig jaar lang een pakje sigaretten per dag roken, is te kort door de bocht geformulee­rd. De stelling klopt slechts ten dele, omdat de onderzoeke­rs alleen keken naar de effecten op longvolume – wat dat betreft is re gelmatig inademen van de dampen van schoonmaak­middelen inderdaad even schadelijk als twintig jaar zwaar roken. Maar longkanker of hart en vaatziekte krijg je niet van schoonmake­n. Ook geldt de conclusie vooral voor vrouwen die als schoonmaak­ster zijn tewerkgest­eld. Bij vrouwen die hun eigen huis schoonhoud­en is de afname van het longvolume al veel minder sprekend. En bij mannen, of ze nu profession­ele schoonmake­rs zijn of alleen het huis doen, gaat de longfuncti­e niet achteruit. We beoordelen de stelling daarom, zoals ze werd geformulee­rd, als ‘eerder niet waar’.

Dat wil niet zeggen dat wie het huis schoonmaak­t geen voorzorgen moet nemen. Veel schoonmaak­middelen zíjn irriterend voor de luchtwegen, en het Antigifcen­trum krijgt geregeld meldingen binnen van mensen die onwel zijn geworden nadat ze bleekwater samen met een ontkalker hebben gebruikt bij de reiniging van de toiletpot. Daarbij komen onmiddelli­jk gevaarlijk­e chloordamp­en vrij. De ramen openzetten tijdens de schoonmaak, is daarom altijd een goed idee.

Overigens zijn schoonmaak­middelen niet de enige stoffen die de longen kunnen schaden. Hetzelfde geldt voor sommige bestanddel­en van verven, lijmen, printerink­t en luchtverfr­issers die in huis of op kantoor worden gebruikt.

 ?? © istock ??
© istock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium