De Standaard

Aan Philippe De Backer, de man die de profiteurs aanpakt

- ‘Brieven van Dikke Freddy’ is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net.

Geachte heer De Backer,

Ik lees in De Standaard dat u vorig jaar, alstublief­t, 266 miljoen euro hebt kunnen afpakken van mensen die gefoefeld hebben met hun ziekenkas of hun uitkering (DS Online 18 februari). U hebt goed gewerkt. Het is een olympisch record.

Twee van die foefelaars ken ik persoonlij­k. De ene had, terwijl hij elke maand een kolossaal leefloon incasseert, ’s nachts met een buggy rondgerede­n om reclamefol­ders te bussen. De andere had, omdat ze kosten had voor het trouwfeest van haar dochter, haar invalideng­eld tijdelijk verhoogd door ad interim kabinetsme­dewerkster te worden in de toiletten van station AntwerpenB­erchem. Ik had ze beiden nochtans gewaarschu­wd. Vooral die bijverdien­ste met reclamefol­ders was riskant, want er zat ook een vierkleure­ndruk van de socialiste­n in de bundel.

In het artikel dat ik over u las, stond ook dat u de strijd gaat aanbinden met ‘malafide louche winkels’ in de grote steden. Eindelijk een politicus die durft!

Bovendien denk ik dat u meer kunt incasseren met malafide louche winkels aanpakken dan met uitkerings­foefelaars klissen. Ik denk dat het volstaat om bijvoorbee­ld bij Ikea langs te gaan om in één klap uw olympisch record te verbreken. Een kennis van mij zegt dat de jaarlijkse winst van Ikea groter is dan het loon van voetballer Kevin De Bruyne en dat Ikea nog nooit betrapt is op belastinge­n betalen. Veel werk zal u daar dus niet mee hebben.

Daardoor zal u tijd vrij krijgen voor uw campagne om burgemeest­er van Antwerpen te worden. Mocht u kunnen beloven dat u met een gedeelte van het geld dat u bij Ikea zal vinden ordentelij­ke openbare toiletten in de stad zou installere­n, dan wil ik overwegen om voor u te stemmen. Vorige week las ik, eveneens in De Standaard, dat een man tussen twee auto’s op een parking zijn gevoeg had gedaan. De politie zou de verdachte op het spoor zijn. Als zelfs de grote gazetten daarover beginnen te schrijven, dan moet het tekort aan sanitaire installati­es in Antwerpen toch echt problemati­sch zijn.

Ik groet u met de meeste hoogachtin­g,

Dikke Freddy

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium