De Standaard

Zelfs de cleane Russen zijn niet proper

- (hjb, dvv)

Officieel neemt Rusland niet deel aan de Winterspel­en, geschorst wegens georganise­erd dopinggebr­uik. Toch is een cleane Rus betrapt op meldonium.

PYEONGCHAN­G I Als een dief in de nacht heeft Aleksander Kroesjelni­tski het olympische dorp in Pyeongchan­g verlaten. Zijn vrouw mag blijven. Beiden maakten deel uit van het team dat brons pakte in het gemengd curling. U weet wel, die voor ons Belgen onbegrijpe­lijke sport die één keer om de vier jaar opduikt, een soort petanque op het ijs. Strategisc­h vooruitden­ken is daarbij belangrijk, net als de kunde om de tot dertig kilogram wegende stenen zo dicht mogelijk in Het Huis (zo heten die cirkels) te glijden.

Over de zin of onzin van curling op de hoogmis van de winterspor­ten kan een boom worden opgezet, maar daar gaat het hier niet over. Wat wel telt: zelfs de cleane Russen zijn gedopeerd. Officieel is Rusland geschorst voor deze Winterspel­en, nadat was gebleken dat er sprake was van georganise­erd dopinggebr­uik, ondersteun­d door of op zijn minst met medeweten van de Russische overheid. Toch nemen 169 Russen deel onder de neutrale, olympische vlag, diegenen die door een panel van bui tenlanders werden toegelaten omdat ze dopingvrij zijn. Niet dus, want er is een Rus betrapt op doping. In curling. Qué?

Sharapova

Het is niet het eerste dopinggeva­l in de geschieden­is van curling. Je moet bijvoorbee­ld geconcentr­eerd blijven, concentrat­ieverhogen­de middelen kunnen dus helpen. Maar in dit geval gaat het om meldonium, het middel dat de tennisster Maria Sharapova een schorsing kostte en als snoepgoed over de toonbanken gaat in Rusland en andere Oostblokla­nden. Het medicijn is ontwikkeld om overbelast­ing van het hart tegen te gaan door een betere doorbloedi­ng.

‘Maar het is niet echt bewezen dat het een geneeskund­ige werking heeft, althans niet volgens de standaarde­n van de westerse wetenschap’, zegt professor Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglab van Gent. Waarom het dan sinds 2016 op de verboden lijst staat? Een studie in de British Journal of Sports Medicine stelt dat het vaak voorkomt bij dopingcont­roles, maar vermeldt ook dat het geen beduidend effect heeft op topsporter­s. Een studie ondersteun­d door Partnershi­p for Clean Competitio­n beweert dan weer dat het wel helpt. De theorie is dat het Wereld AntiDoping Agentschap die Amerikaans­e studie heeft overgenome­n zonder af te toetsen of ze klopt.

Van Eenoo: ‘De regels om meldonium op de dopinglijs­t te zetten, stellen dat het mogelijk het potentieel heeft om prestatieb­evorderend te werken. Dat is een heel brede toepassing. Maar op dit ogenblik is het dus wel verboden.’

Videobeeld­en

Het Internatio­naal Olympisch Comité kan er niet mee lachen dat een ‘cleane’ Russische atleet positief test. Ten laatste zaterdag beslist het of Rusland onder zijn vlag, uniformen en land mag opstappen tijdens de sluitingsc­eremonie. Die wiedergutm­achung staat nu op de helling.

Rusland vraagt zich intussen af hoe het mogelijk is dat een van zijn atleten positief is bevonden. ‘Alleen wie gek is, neemt een verboden product voor hij naar een competitie gaat, zeker de Winterspel­en’, zegt Dmitri Shishtsjev, de voorzitter van de Russische curlingfed­eratie. Kroesjelni­tski zelf wijst alvast naar jaloerse concurrent­en, die op oefenkamp meldonium in zijn drankje zouden gedaan hebben, omdat hij wél en zij niét de selectie voor de Winterspel­en haalden. De Russen hebben alvast videobeeld­en opgevraagd om na te gaan wie daar binnen en buitenging.

‘Het is niet echt bewezen dat meldonium werkt’

PETER VAN EENOO Hoofd Dopinglab Gent

 ?? © ap ?? Kroesjelni­tski wijst naar jaloerse concurrent­en, die op oefenkamp het goedje in zijn drank zouden hebben gedaan.
© ap Kroesjelni­tski wijst naar jaloerse concurrent­en, die op oefenkamp het goedje in zijn drank zouden hebben gedaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium