De Standaard

STERREN OP HET IJS

EN EENTJE IS EEN BELG

- JEROEN STRUYS © rr

‘Gebaseerd op ironievrij­e, uiterst tegenstrij­dige, volstrekt ware interviews met Tonya Harding en Jeff Gillooly.’ De biopic I, Tonya windt er geen doekjes om: er is niet zoiets als één waarheid, en een goed verhaal is er twee waard. Het postmodern­e trucje van ‘alternatie­ve feiten’ wordt natuurlijk vooral ingeroepen door zij die het anders niet uitgelegd krijgen.

Niemand twijfelt aan de feiten. Tonya Harding was de eerste Amerikaans­e die een drievoudig­e axel presteerde, een acrobatisc­h hoogstandj­e waarbij de schaatsste­r om haar as tolt terwijl ze aan de zwaartekra­cht ontsnapt. Ze was Amerikaans kampioen kunstschaa­tsen in 1990’91 en ’93’94. Alleen: die laatste titel en haar licentie werden haar ontnomen toen in 1994 haar grootste concurrent­e, Nancy Kerrigan, buiten strijd werd geslagen met een knuppel, zeven weken voor de Olympische Winterspel­en van Lillehamme­r. Politieond­erzoek wees snel uit dat Hardings exman Jeff Gillooly de aanslag had beraamd.

De media smulden van het sensatione­le schaatssch­andaal. Gillooly vloog de gevangenis in, net als Hardings bodyguard, de dader en de chauffeur van de vluchtauto. Harding was niet medeplicht­ig en kwam ervan af met een werkstraf en een boete, omdat ze van het complot wist en de politie niet had ingelicht. Ze kon haar schaatsen aan de wilgen hangen.

Allures van een tabloid

Daar is geen discussie over. En toch is I, Tonya één lang, enthousias­t pleidooi voor verzachten­de omstandigh­eden. Dat is onfair tegenover het slachtoffe­r, dat nagenoeg volledig buiten beeld blijft. Maar de cinema is geen rechtszaal en het levert wel een uiterst entertaine­nde film op – en niet zonder tabloidall­ure.

Het is de schuld van een slechte jeugd, klinkt het al snel. En zoals I, Tonya het aanbrengt, ben je geneigd dat makkelijk te geloven. Tonya’s moeder wordt neergezet als een extravagan­t onmens met een parkiet op haar schouder. Al op haar vier jaar stuurde ze haar dochter het ijs op. Daarbij bleef de moeder niet kijken om te klappen, maar om klappen uit te delen. Zo kreeg Tonya diep in haar emotioneel geheugen ingeprent dat liefde en agressie samengaan, wat haar in de handen dreef van een man als Jeff Gillooly.

Tussendoor krijgen de kleurrijke hoofdfigur­en de kans om hun versie van de feiten te geven in een interviews­etting geleend uit documentai­res. ‘Ik heb haar nooit geslagen’, zegt Gillooly. ‘Zij schoot op mij met een geweer.’ Ook hij kan verzachten­de omstandigh­eden inroepen.

Margot Robbie bewijst haar tragikomis­ch talent als de vuilgebekt­e en, toch voor een kunstschaa­tsster, onelegante Tonya. De actrice van The wolf of Wall Street kwam beslagen op het ijs: vier maanden volgde ze intensief schaatsles. Het resultaat is indrukwekk­end: hoe de makers het ook hebben geflikt, je gelooft elke seconde dat de actrice zelf de kür klaart. Voor die opnames ging een behendige cameraman mee op het ijs, de camera op de schouder. Het is alsof de actrice en de camera man in duo hebben gedanst.

Belgische topper

Naast Robbie is de fotografie dan ook de echte ster van deze film, en die is van een Belgische topper: Nicolas Karakatsan­is, de vaste chef camera van Michaël R. Roskam. Karakatsan­is deed al Amerikaans­e ervaring op, maar met deze film staat hij in Hollywood hoger op de lijst dan ooit. Behalve de interviews­cènes nam hij alles op pellicule op, zodat de film er even kleurrijk uitziet als zijn personages. Het rood en paars spatten van het scherm; de jaren negentig worden lekker vintage.

De acteurs — Robbie en Allison Janney kregen een Oscarnomin­atie voor respectiev­elijk beste actrice en beste vrouwelijk­e bijrol – gaan zo ver dat de personages karikature­n worden. Het heeft ook onmiskenba­ar iets neerbuigen­ds hoe Tonya en haar moeder worden afgebeeld als komieke ‘white trash’, eerder dan als mensen die moeten vechten om rond te komen en overgeleve­rd zijn aan de competitie­geest van een veeleisend­e ratrace. Toch geef je om Harding, waarmee regisseur Craig Gillespie in zijn bedoeling is geslaagd. Hij slaagde al eerder in die mengeling van karikatuur en oprechte emotie met Ryan Gosling in Lars and the real girl.

Daarnaast is dit ook een portret van een vrouw, die het beu is dat ze niet op talent en werk wordt beoordeeld maar op hoe netjes ze in de pas loopt en hoe goed ze voldoet aan de hoge normen van schoonheid en elegantie. Voortduren­d moet ze vechten tegen iedereen die haar wil controlere­n, van haar moeder over haar man tot de jury. Dat ziet er niet altijd even elegant uit. Maar het leven is meer dan pirouettes alleen.

De cinema is geen rechtszaal, en dat levert een uiterst entertaine­nde film op

I, Tonya ¨¨¨¨è Van: Craig Gillespie

Met: Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan (119 min.)

 ??  ??
 ??  ?? De film is één lang, enthousias­t pleidooi voor verzachten­de omstandigh­eden.
De film is één lang, enthousias­t pleidooi voor verzachten­de omstandigh­eden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium