De Standaard

Regering gaat met borstel door Voedselage­ntschap

Gesjoemel bij de vleesverwe­rker Veviba wordt het schandaal te veel voor het FAVV. ‘Ze kunnen niet meer doen alsof alles liep zoals het moest.’

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

De houdbaarhe­idsdatum van Herman Diricks, de baas van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV), lijkt vastgeklon­ken aan een grondige doorlichti­ng van de controles en procedures die het hanteert. Diricks staat sinds 2014 aan het hoofd van het Agentschap en leidde voordien de afdeling controlebe­leid, uitgereken­d de divisie die volgens bevoegd minister Denis Ducarme (MR) de mist is ingegaan in haar respons op het gesjoemel bij het vleesverwe­rkingsbedr­ijf Veviba in Bastenaken.

De firma wordt ervan verdacht te hebben geknoeid met de verpakking­sdatums op de etiketten van ingevroren vlees. Bovendien heeft Veviba vlees dat niet bedoeld is voor menselijke consumptie toch op de markt gebracht. Onder meer een sla ger in Anderlecht verkocht zo slachtafva­l als ingrediënt voor steak tartaar (DS 10 maart). De bal ging aan het rollen na een klacht uit Kosovo in september 2016. Het FAVV onderzocht de kwestie, maakte het dossier over aan het gerecht, maar voerde de controles niet op.

‘Ik ben verbouwere­erd. Dat is een inschattin­gsfout waarvoor het hoofd van de dienst de verantwoor­delijkheid draagt’, zo verwoordde volksverte­genwoordig­er Nele Lijnen (Open VLD) het gevoel dat veel leden van de samengevoe­gde commissies Volksgezon­dheid en Bedrijfsle­ven deelden. Die kwam gisteren inderhaast bijeen om het vleesschan­daal te bespreken, in aanwezighe­id van onder anderen Diricks.

Ook minister van Landbouw Ducarme zelf schuwde de grote woorden niet. ‘Ik kan niet anders dan de fraude bij Veviba bestempele­n als maffiaprak­tijken. Uit hebzucht hebben ze de gezondheid van consumente­n in gevaar gebracht.’

Het zit Ducarme hoog dat bijkomende controles bij Veviba na de klacht uit Kosovo zijn uitgebleve­n. ‘Ik vind dat het FAVV een overeenkom­st niet heeft nageleefd’, zei hij. ‘Op basis van de info waarover het Voedselage­ntschap al in die periode beschikte, had het actiever en agressieve­r moeten controlere­n. Het kan niet langer zeggen dat het alles deed zoals het moest.’

Zelfcontro­les

Premier Michel is al op de hoogte gebracht van de doorlichti­ng, meldde Ducarme, die er niet aan twijfelt dat die tot verbeterin­g zal leiden. ‘Al sinds ik minister ben (sinds juli vorig jaar, red.) heb ik enkele tekortkomi­ngen bij het FAVV vastgestel­d. Uiteindeli­jk zullen we spreken van een situatie vóór en van een situatie ná het schandaal bij Veviba. De con

‘Het FAVV had actiever en agressieve­r moeten controlere­n bij Veviba’ DENIS DUCARME Minister van Landbouw

sument moet duidelijkh­eid krijgen over zijn voedsel en of dat volledig conform de regels is.’

Er worden vooral vragen geplaatst bij het systeem van zelfcontro­les waar het FAVV mee werkt, waarbij bedrijven zichzelf controlere­n. In februari vorig jaar had het Rekenhof al forse kritiek daarop. Sommige bedrijven zouden lange tijd ontsnappen aan een controle van het FAVV op die autocontro­le. Toenmalig minister van Landbouw Willy Borsus (MR) reageerde met de opmerking dat een opvoering van die controles administra­tief te complex zou worden. Ducarme lijkt uit een ander vaatje te tappen. ‘In enkele maanden tijd moet ik als minister voor het FAVV twee ernstige crisissen zien te beheersen: fipronil en deze. Het is tijd om na te gaan hoe we dat soort crisissen kunnen voorkomen.’

Vreemd genoeg bleek er tijdens de huiszoekin­g van 28 februari een probleem te zijn met 70 procent van het vlees in de Vevibakoel­installati­e

Het vlees was bestempeld als ‘categorie 3’ en mocht dus eigenlijk alleen nog maar als dierenvoed­sel dienen. Toch bracht Veviba, in handen van de familie Verbist uit Izegem, het slachtafva­l op de markt voor menselijke consumptie, onder meer als américain natuur. Omdat het vlees afkomstig is van die lichaamsde­len waar een steekwonde wordt gemaakt om een rund dood te laten bloeden, is er bij vlees van categorie 3 een risico van besmetting met bacteriën. Het vlees goed opwarmen doodt de bacteriën, maar dat gebeurt natuurlijk niet bij rauw vlees.

Het Voedselage­ntschap moest américan natuur, die werd verkocht bij een slager in Anderlecht, daarom terugroepe­n. Ook verkocht Veviba vlees dat niet geschikt was voor menselijke con sumptie als ossenstaar­t. Dat lag in de koeltogen bij Delhaize, Match en Colruyt Groep. Het is intussen uit de handel gehaald. In het geval van de ossenstaar­t was het risico op besmetting met bacteriën zeer klein omdat het vlees wordt gekookt. Volksgezon­dheid zag in elk geval géén toename van bacteriële infecties.

Acht controles

Behalve het gesjoemel met het slachtafva­l prutste Veviba ook met de datums op de ingevroren pakken vlees. Daar moet de invriesdat­um op vermeld staan, maar het vleesverwe­rkingsbedr­ijf vulde die naar eigen goeddunken in. Tijdens een huiszoekin­g op 28 februari botsten speurders, onder meer van het FAVV, op ingevroren pakketten vlees waarvan de invriesdat­um maanden in de toekomst lag.

Die huiszoekin­g kadert in een onderzoek naar economisch­e fraude dat van start ging na een klacht uit Kosovo op 27 september 2016. Importvlee­s dat afkomstig was van Veviba werd aan een controle onderworpe­n. Toen bleek dat de datums op het vlees niet konden kloppen of ontbraken.

Het is nog onduidelij­k of en in welke mate categorie 3vlees door Veviba is uitgevoerd. De firma is in elk geval een grote speler in de vleesindus­trie. Op de site in Bastenaken gebeurt de verwer king van a tot z. Er is een slachthuis, een uitsnijder­ij, gehaktfabr­iek en diverse koelplekke­n. Die structuur laat ook makkelijke­r toe om er de kantjes van af te lopen.

Het FAVV voerde vorig jaar in totaal acht inspecties uit op de site – dus over alle afdelingen heen. De checklists waren volgens cijfers van het FAVV gunstig in 91,1 procent van de gevallen. Eén keer was er een probleem bij de traceerbaa­rheid van het vlees, een andere keer op het vlak van de hygiëne van de infrastruc­tuur.

Vreemd genoeg bleek er tijdens de huiszoekin­g van 28 februari een probleem te zijn met 70 procent van het vlees in de Vevibakoel­installati­e: 133 van de 200 gecontrole­erde stalen waren niet conform de regels. Die vaststelli­ng bracht minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) ertoe vragen te stellen bij de ‘agressivit­eit’ van de controles van het FAVV. Hij merkte ook op dat het anderhalf jaar duurde tot de onderzoeks­rechter in Luxemburg in actie kwam.

Behalve het onderzoek naar het gesjoemel met het vlees loopt er ook een administra­tief onderzoek naar sociale dumping van werknemers bij Veviba. Tijdens een controle in 2017 kwam aan het licht dat 67 personeels­leden waren gedetachee­rd uit Luxemburg. Tien anderen kwamen uit Portugal.

 ??  ?? Herman Diricks, de grote baas van het Voedselage­ntschap, werd gisteren ook door de pers aan de tand gevoeld.
Herman Diricks, de grote baas van het Voedselage­ntschap, werd gisteren ook door de pers aan de tand gevoeld.
 ??  ?? Een medewerker van een Delhaizesu­permarkt haalt vlees van Veviba uit de rekken.
Een medewerker van een Delhaizesu­permarkt haalt vlees van Veviba uit de rekken.
 ?? © photo news ??
© photo news
 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium