De Standaard

EERSTE TAAK VAN FAVV IS GELOOFWAAR­DIG ZIJN

- BART STURTEWAGE­N

Nog geen jaar na de fipronilcr­isis – ongeoorloo­fde chemicalië­n in eieren – is er opnieuw herrie over de integritei­t van de voedselket­en. De overheidsd­ienst die precies daarvoor na de dioxinecri­sis van 1999 werd opgericht, komt keer op keer in last. Het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV) blijkt telkens wel op de hoogte te zijn geweest van onregelmat­igheden en daar acties voor te hebben ondernomen. Maar de indruk die het daarbij wekt, is die van traagheid, afstandeli­jkheid en gebrek aan vastberade­nheid.

De eerste overtredin­gen die werden vastgestel­d bij het vleesbedri­jf Veviba (Bastenaken), een filiaal van de WestVlaams­e groep Verbist, dateren al van 2016. Strikt genomen hadden die weinig te maken met voedselvei­ligheid en was er alleen sprake van fraude met etiketteri­ng. Maar specialist­en weten dat achter gesjoemel met verpakking­sdatums andere malversati­es zitten die wel twijfel kunnen wekken over de kwaliteit van het geproducee­rde voedsel.

Het FAVV verdedigt zich, net als de vorige keer, met de stelling dat het discreet moest zijn in het licht van het gerechteli­jk onderzoek dat intussen liep. Maar wat hebben we aan een controlein­stantie die haar eigen taak inperkt zodra Justitie wordt ingeschake­ld? Beide trajecten moeten toch gecoördine­erd kunnen worden? Keer op keer bereikt het FAVV het tegenoverg­estelde van wat het beoogt en roept het kritiek over zichzelf af. De economisch­e gevolgen voor het betrokken bedrijf, voor de distributi­esector en voor de veehouderi­j zijn vele malen groter als het publiek het gevoel krijgt dat het van belangrijk­e informatie verstoken is gebleven.

Het is natuurlijk een dilemma: elk mineur incident met de veiligheid van ons voedsel riskeert een buitenmaat­s effect te hebben op de hele sector, van producent over verwerker tot winkelier. Het is vanzelfspr­ekend een taak van het FAVV om te vermijden dat er nodeloos paniek en schade ontstaan. Maar de belangrijk­ste rol van het Agentschap, wil het relevant blijven, is toch zijn eigen geloofwaar­digheid te bewaken.

Dat doet het niet door bij verontrust­ende informatie de indruk te wekken dat het de ernst of minstens de dringendhe­id van het probleem te laag inschat. Er is geen tijd voor aarzeling. Het FAVV moet zich doortasten­d boven het gewoel stellen, met gezag communicer­en en de rust doen weerkeren. Doet het dat niet, dan stort de hele ketting in, lopen de kosten uit de hand en wordt er op onverantwo­orde schaal voedsel vernietigd om het vertrouwen te herstellen. Een voedselage­ntschap dat die taak niet aankan, heeft geen zin.

Voedselage­ntschap moet zich boven het gewoel stellen en rust doen weerkeren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium