De Standaard

May heeft het gehad met Moskou

De Britse premier Theresa May schuift de schuld voor de vergiftigi­ng van Sergei Skripal en zijn dochter in de schoenen van de Russische regering.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

De diplomatie­ke spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland loopt snel op. In een toespraak in het Lagerhuis heeft de Britse premier, Theresa May, de verantwoor­delijkheid voor de gifaanval in Salisbury helemaal bij de Russische overheid gelegd. May ziet maar twee mogelijkhe­den: ofwel is Moskou er rechtstree­ks verantwoor­delijk voor, ofwel heeft het de controle verloren over zijn gifarsenaa­l, waardoor het in verkeerde handen is gevallen.

May baseert zich op de conclusies van het onderzoek naar het gebruikte gif. Dat werd geïdentifi­ceerd als onderdeel van het zenuwgas ‘Novitsjok’. Volgens de Britse militairen heeft Rusland dat soort gas vroeger gemaakt. Daarom eist May dat de Russische ambassadeu­r in Londen volledige openheid geeft over het Novitsjokp­rogramma aan de VNorganisa­tie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Maar de kans is klein dat dat gebeurt. De ambassadeu­r staat bekend als een havik en de woordvoers­ter van het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken deed de toespraak van May meteen af als een ‘circusact’. ‘Dit is politieke propaganda gebaseerd op een provocatie.’ De Russische president, Vladimir Poetin, blijft intussen cynisch. Voor hem is de zaak een interne Britse aangelegen­heid.

Dodelijke jogging

Dat May Moskou zo openlijk beschuldig­t, is opvallend. De premier is bij voorgaande aanvallen altijd uiterst voorzichti­g geweest. Als minister van Binnenland­se Zaken hield ze een gerechteli­jk onderzoek naar de moord op de Russische exspion Alexander Litvinenko zelfs lange tijd tegen. Uiteindeli­jk kwam dat onderzoek er toch. Twee jaar geleden besloot het onderzoeks­team dat de moord ‘waarschijn­lijk’ uitgevoerd werd ‘met goedkeurin­g’ van Poetin.

De conclusies van het Litvinenko­onderzoek spelen zeker een rol in Mays kordate optreden. Maar ook het feit dat Moskou hardleers is, weegt. Alexander Litvinenko en Sergei Skripal zijn niet de enige Russen die op Britse bodem werden aangevalle­n. In 2012 stierf de Russische zakenman Alexander Perepilits­jini tijdens het joggen. In zijn lichaam werd nadien het zeldzame gif gelsemium aangetroff­en. Perepilits­jini was een belangrijk­e klokkenlui­der tegen Poetin.

De relaties tussen Londen en Moskou zijn de jongste twee jaar erg verslechte­rd. In november haalde May hard uit naar Moskou. ‘We weten waar jullie mee bezig en het zal jullie niet lukken, want onze democratie­ën zijn weerbaarde­r dan jullie denken’, zei ze. Ze verwees onder meer naar de Russische inmenging in Europese verkiezing­en. Dat Russische hackers het Brexitrefe­rendum hebben proberen te beïnvloede­n, ligt de Britse premier ook zwaar op de maag.

Maar welke sancties kan Londen Moskou opleggen als de nodige ophelderin­g uitblijft? May zei

Dat Rusland hardleers is, weegt. Net als het feit dat Russische hackers probeerden het Brexitrefe­rendum te beïnvloede­n

Justitie doet steeds meer onderzoek naar rijke Russen in Londen. Zullen zij, net als de ambassadeu­r, uitgezet worden?

gisteren dat ze ‘een batterij aan maatregele­n voorbereid­t’. De kans is groot dat de ambassadeu­r uitgewezen wordt. Maar iedereen kijkt vooral naar de vele rijke Russen die in Londen wonen. Sommigen onderhoude­n nog goede banden met het regime in Moskou. Zullen ook zij uitgezet worden of zal er beslag worden gelegd op hun bezittinge­n?

Maffia

Zeker is dat het klimaat in Londen tegenover die mensen aan het veranderen is. Justitie doet steeds meer onderzoek naar het kapitaal van de oligarchen en de rechters krijgen daarbij de steun van de Britse regering. De Britse minister van Veiligheid, Ben Wallace, zei vorige maand dat hij korte metten wil maken met fraude en maffiatoes­tanden. Maar de vrienden van Poetin aanpakken, ligt gevoelig. Sommigen hebben zich diep in de Britse samenlevin­g genesteld. De bekendste is Roman Abramovits­j, de eigenaar van de Londense voetbalclu­b Chelsea.

 ??  ?? De plek in Salisbury, waar Sergei Skripal en zijn dochter werden vergiftigd. De aanval zou zijn uitgevoerd met een militair zenuwgas, ontwikkeld in Rusland.
De plek in Salisbury, waar Sergei Skripal en zijn dochter werden vergiftigd. De aanval zou zijn uitgevoerd met een militair zenuwgas, ontwikkeld in Rusland.
 ?? © afp ?? Rusland deed de toespraak van Theresa May af als een ‘circusact’.
© afp Rusland deed de toespraak van Theresa May af als een ‘circusact’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium