De Standaard

Waarom werd Skripal vergiftigd?

Mogelijk was Sergei Skripal, de vroegere dubbelspio­n, nog altijd actief. Mogelijk wilde een groep binnen de geheime dienst een wit voetje bij Poetin halen.

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De belangrijk­ste vraag in dit dossier is nog niet beantwoord: waarom werd de voormalige dubbelspio­n Sergei Skripal (66) vergiftigd? In 2006 gaf een Russische rechter hem dertien jaar cel, omdat hij de identiteit van driehonder­d Russische geheim agenten had prijsgegev­en. Mocht Moskou zich van hem hebben willen ontdoen, dan was het gemakkelij­ker geweest hem achter de tralies te vermoorden.

Maar Skripal werd vier jaar na zijn veroordeli­ng vrijgelate­n en op een vlucht naar het Westen gezet in het kader van een spionnenru­il. Waarom zou hij zeven jaar later uitgeschak­eld moeten worden? Wilde men een voorbeeld stellen voor andere mogelijke overlopers? In dat geval zou Rusland het oude gentlemen’s agreement over spionnen en spionnenru­il aan zijn laars lappen: geruilde, gepensione­erde spionnen worden gerust gelaten, zegt Jonathan Eyal van het Royal United Services Institute aan Business Insider.

Amerikaans­e verkiezing­en

Marc Galeotti, die een boek over de Russische veiligheid­sdiensten schrijft, denkt dat er meer aan de hand is, omdat iemand vergiftige­n niet alleen gevaarlijk maar ook risicovol is. In de Moscow Times sluit hij niet uit dat Skripal nog als spion werkte en een bedreiging voor het Kremlin vormde. Ook Alexander Litvinenko, de Russische exspion die in 2006 in Londen aan een overdosis gif overleed, had een dossier over corruptie bij de FSB, de belangrijk­ste geheime dienst in Rusland.

Misschien wist Skripal iets over de Russische invloed bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en? Hij werkte vroeger voor GRU, de buitenland­se militaire geheime dienst die genoemd wordt in het hacken van de Amerikaans­e verkiezing­en. Misschien had Skripal nog contact met enkele van zijn vroegere collega’s.

Cadeautje

Als die hypothese zou kloppen, dan betekent dat niet dat Vladimir Poetin de opdrachtge­ver was. Het is zelfs mogelijk dat een dooie Skripal een cadeau voor de president was. Hetzelfde werd indertijd beweerd over Boris Nemtsov. De oppositiep­oliticus werd in 2015 voor de muren van het Kremlin neergescho­ten, mogelijk in opdracht van mensen die bij Poetin in de gunst wilden komen.

De Russische inlichting­endiensten vormen immers geen monoliet blok, zegt de voormalige Britse ambassadeu­r in Rusland, sir Andrew Wood, aan The Guardian. De onderdelen zijn vaak heftige rivalen van elkaar. Volgens Wood zijn er bij de FSB behoorlijk wat ultranatio­nalisten. Het zou, een week voor de verkiezing­en, een mooi geschenk zijn voor hun voormalige kameraad Poetin.

Tegelijk suggereert een andere Russische oudspion, Valeri Morozov, bij BBC dat de vergiftigi­ng een daad van Poetins tegenstand­ers is, om hem in diskrediet te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium