De Standaard

Vinokourov riskeert drie jaar cel

- VAN ONZE REDACTEUR JANPIETER DE VLIEGER © blg

In Luik begint vandaag het proces tegen de exwielrenn­ers Alexander Vinokourov (44) en Alexander Kolobnev (36). Ze worden beschuldig­d van ‘private corruptie’.

Koersen verkopen is zo oud als het wielrennen zelf, maar heel zelden komt er hard bewijs boven water. Alexander Kolobnev en Alexander Vinokourov gingen in 2010 echter een stapje te ver: zij maakten een deal in de finale van LuikBasten­akenLuik, om die twee dagen later via mail te officialis­eren. ‘Hier is alvast mijn bankrekeni­ng’, schreef Kolobnev. Vinokourov antwoordde: ‘Maak je geen zorgen, wacht gewoon nog even zodat ik het kan doen.’ De betaling gebeurde niet met een envelopje onder tafel, wel per officiële overschrij­ving: eerst 100.000 euro, op het einde van het jaar nog eens 50.000 euro.

Het maakt dat het parket vandaag met de wind in de zeilen begint aan de zaak voor de correction­ele rechtbank in Luik. De officiële beschuldig­ing heet ‘private corruptie’, beide renners riskeren tot drie jaar cel met daarboveno­p een geldboete van 350.000 euro.

Computerfr­aude

Kolobnev en Vinokourov zullen niet aanwezig zijn, maar laten zich vertegenwo­ordigen door hun Belgische advocaten. Allebei vragen zij om de zaak uit te stellen, wat vorig jaar in mei ook al eens gebeurde.

Guillaume Reynders is nieuw als advocaat van Kolobnev en wil tijd ‘om zich in te werken in het dossier’. JeanLouis Lodomez, de advocaat van Vinokourov, heeft een meer fundamente­el bezwaar: hij wil dat er eerst een uitspraak komt in een zaak die Vinokourov heeft lopen in Nice. Die is rechtstree­ks gelinkt aan de omkoopaffa­ire en gaat over het uitgelekte emailverke­er tussen beide renners. ‘Die documenten zijn vervalst’, zegt hij. ‘Met speciale software is ingebroken in de mailbox van meneer Vinokourov. Dat staat vast. Mijn cliënt heeft de authentici­teit altijd betwist.’

Vinokourov diende in Nice een klacht in wegens computerfr­aude. Officieel tegen onbekenden, maar in eerdere verklaring­en zou hij de naam van Aïdar Makhmetov hebben laten Vinokourov beweert dat het om een ging.

 ??  ?? ‘lening’
‘lening’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium