De Standaard

Transgende­rs vinden M/Vwc’s kwetsend

-

Het Transgende­r Infopunt vraagt om niet langer een onderschei­d te maken tussen mannen en vrouwenwc’s in openbare gebouwen. ‘Thuis hangen toch ook geen bordjes voor mannen en vrouwenwc’s?’, vindt professor Guy T’Sjoen.

In België bestaat geen wettelijke verplichti­ng om bordjes voor mannen en vrouwenwc’s. De Vlaamse overheid besloot vorig jaar om die bordjes weg te halen en te gaan voor genderneut­rale wc’s. Er kwamen 120 extra toiletten, aangeduid met ‘wc’ en met de nodige privacy. Maar in horecazake­n en op de werkvloer in het algemeen blijven de bordjes voor mannen en vrouwen de norm.

Federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block bracht maandag een bezoek aan het Transgende­r Infopunt van het Gentse UZ. Meerdere transgende­rs getuigen daar dat het vinden van gepaste wc’s moeilijk is. Bij het Transgende­r Infopunt, waar sinds oktober bijna 600 transgende­rs terugbetaa­lde psychologi­sch hulp kregen, vindt men de bordjes kwetsend. De Block heeft oren naar de zorgen van transgende­rs, maar is niet bevoegd voor de situatie op de werkvloer.

In het huidige wettelijk kader is het de codex welzijn op het werk, boek II, die stelt dat afzonderli­jke toiletten voor mannen en vrouwen nodig zijn. Het Transgende­r Infopunt wil niet dat daar een genderneut­rale categorie bij komt voor transgende­rs, omdat dat stigmatise­rend kan zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium