De Standaard

Telewerk als medicijn tegen files

Een op de drie werknemers wil en kan thuiswerke­n, maar mag niet van de baas. Nochtans kan zo een op de zes woonwerkki­lometers worden vermeden.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E © Alexander Meeus

BRUSSEL I Bij hevige sneeuwval kan de overheid sinds kort ‘thuiswerka­larm’ afkondigen, maar ook op gewone dagen kan telewerk een zegen zijn tegen de filedruk op de Belgische wegen. De nood is hoog: bij ongewijzig­d beleid zijn we tegen 2030 tijdens de spitsuren nog eens 25 minuten langer dan vandaag onderweg om een afstand van 50 kilometer te overbrugge­n. De gemiddelde snelheid op onze wegen zou tegen dan met een vierde zijn afgenomen.

Gelukkig ziet de Federale Overheidsd­ienst (FOD) Mobiliteit een ‘enorm potentieel’ in de toename van telewerk. ‘In het verleden is gebleken dat de oplossing voor het fileproble­em niet te vinden is bij massale overheidsi­nvestering­en in infrastruc­tuur, maar dat pogingen tot gedragswij­ziging de sleutel tot succes kunnen zijn.’

23 miljoen km minder

Uit een grootschal­ige enquête bij tweeduizen­d werkende Belgen blijkt dat zowat een op de drie werknemers die vandaag niet (ten minste 1 dag per week) aan telewerk doet, dat wel wil en naar eigen zeggen ook kan, maar daarvoor geen toestemmin­g krijgt van zijn werkgever.

Dat is dus een grote groep mensen die ‘met wat kleine aanpassing­en en een andere mentalitei­t van de werkgever aan telewerk kan doen in de nabije toekomst’, concludeer­t de FOD. Als zij dat beginnen te doen, zal de huidige 17 procent telewerker­s (al ruim het dubbele van tien jaar geleden) nog voort aangroeien tot 42 procent.

De impact daarvan op de mobiliteit zou ‘zeer groot’ zijn: vandaag vermijden alle telewerker­s samen elke dag ruim 9 miljoen kilometers, of 7 procent van al het woonwerkve­rkeer. Dat zou oplopen tot 23 miljoen uitgespaar­de kilometers per dag: een zesde van alle tijdens de spits gereden kilometers.

‘Duiventils­yndroom’

Ook zelfstandi­genorganis­aties Unizo en VBO zijn vragende partij voor meer telewerk. Beide tonen zich ‘grote voorstande­rs’. Ze moedigen ‘alle bedrijven aan om de mogelijkhe­id van telewerken met open vizier te bestuderen’.

Maar ze hebben er begrip voor dat veel werkgevers er (nog) niet voor openstaan. ‘Telewerk is nu eenmaal niet altijd wenselijk, ook niet als de job het toelaat’, zegt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder bij Unizo. ‘Om te beginnen is er het risico op het “duiventils­yndroom”: iedereen loopt maar binnen en buiten, en collega’s zien elkaar veel minder of zelfs niet. Dat staat niet alleen de cohesie binnen de ploeg in de weg, het verhoogt ook de drempel voor vragen en samenwerki­ng. Snel even bij iemand aankloppen, kan niet. En de telefoon opnemen, vereist meer in spanning. De kans dat er niet meteen een antwoord komt, is groot.’

Bart Buysse, directeurg­eneraal van het VBO, ziet behalve praktische drempels – bijkomende kosten en formele procedures die gevolgd moeten worden – ook culturele drempels. ‘Sommige managers hebben moeite met de afwezighei­d van rechtstree­ks toezicht’, zegt hij. ‘En ook niet alle werknemers kunnen om met de afwezighei­d van controle.’

 ??  ?? Christ Schepens: ‘De ene wel en de andere niet laten thuiswerke­n, is slecht voor de sfeer’
Christ Schepens: ‘De ene wel en de andere niet laten thuiswerke­n, is slecht voor de sfeer’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium