De Standaard

Geens parkeert ‘assisen light’

Er is geen consensus over de hervorming van assisen. De commissie Justitie organiseer­t in april hoorzittin­gen die van nul beginnen.

- MARJAN JUSTAERT © Dirk Waem/blg

BRUSSEL I Drie jaar na de voorstelli­ng van zijn ambitieuze Justitiepl­an is minister Koen Geens (CD&V) alvast op één symbolisch punt terug naar start gestuurd. De geplande hervorming van assisen lukt niet. De gemoederen zijn intussen zodanig verhit dat de minister er zelf mee ingestemd heeft om in het parlement van scratch te beginnen. Na de paasvakant­ie start de commissie Justitie met uitgebreid­e hoorzittin­gen over de toekomst van het hof van assisen.

‘Het moet een vrije denkoefeni­ng worden, zonder voorafname­s of taboes’, licht commissiev­oorzitter Philippe Goffin (MR) toe. ‘De volksjury is verankerd in artikel 150 van de Grondwet (voor alle criminele zaken, politieke en drukpersmi­sdrijven, red.), in een eerste deel willen we vooral de draagwijdt­e van dat artikel bepalen. In een tweede deel kijken we hoe we de assisenpro­cedure kunnen verbeteren, door álle betrokkene­n aan het woord te laten: het hof, het Openbaar Ministerie, de politie, de wetsdokter­s, de jury, de advocatuur enzovoort.’

‘Totaal onwerkbaar’

Geens beseft dat hij niet voldoende steun heeft en moet terugschak­elen. Nog voor het vernietige­nde arrest van het Grondwette­lijk Hof eind vorig jaar, dat brandhout maakte van zijn veralgemee­nde correction­alisering, kwam hij al met een plan B op de proppen: Criminele Kamers, ook wel ‘assisen light’ genoemd. Hij lanceerde zijn plan voor het eerst tijdens de Superminis­terraad in mei 2017 en zette het nogmaals op de regeringsa­genda op 20 juli. ‘We vangen vier vliegen in één klap’, zei de minister. ‘We behouden het voordeel van de open bewijsvoer­ing, maar winnen tijd met een kortere procedure. Er blijven vier uitgelote, voorbereid­e juryleden over én er is hoger beroep mogelijk.’ (DS 24 juli)

Maar ook dat plan B wordt afgebrand. In een lijvige nota vol ‘kritische beschouwin­gen’, die De Standaard kon inkijken, noemt de top van de magistratu­ur de invoering van Criminele Kamers ‘totaal onwerkbaar’. ‘Het systeem zal leiden tot een verhoging van de ge rechtelijk­e achterstan­d in strafzaken én resulteren in een hogere kostprijs’. De strafrecht­ers zijn niet mals voor de minister. Volgens hen heeft hij ‘de vroegere assisenpro­cedure op een gekunsteld­e en ondoordach­te wijze geïncorpor­eerd in de bestaande correction­ele procedure’, wat een ‘nefaste impact’ heeft op de capaciteit en de werking van het gerecht.

Ook binnen de meerderhei­d zijn de meningen over de ‘assisen light’procedure verdeeld. Na de ministerra­den van vorige zomer werd Geens gesommeerd te wachten op het arrest van het Grondwette­lijk Hof, in januari bleek geen consensus mogelijk. Intussen heeft de CD&Vminister zijn wetsontwer­p in de koelkast gestoken. Waar knelt het schoentje? Geens is binnen de Zweedse ploeg niet meer zo geliefd als in het be gin en bovendien heeft elke partij haar ‘issues’. Grof gesteld: de MR voelt Franstalig­e druk om assisen te behouden, de NVA wil het liefst de volksjury helemaal op de schop en Open VLD zit op de Grondwet als een kip op haar eieren.

‘Jury kan nu lezen’

Vrijdag zette het Grondwette­lijk Hof de zaak nog eens op scherp, door te stellen dat reeds gecorrecti­onaliseerd­e assisenzak­en gehandhaaf­d mogen blijven als de rechters de vroegere, beperktere strafmaat hanteren.

‘Een antwoord in de lijn van de verwachtin­gen’, laat het kabinetJus­titie weten. ‘We blijven ernaar streven om in dialoog een eigentijds­e oplossing te vinden voor assisen. De huidige procedure is uit de tijd, of toch minstens het geheel mondeling overdoen van de procedure, getuigenis­sen en expertenve­rslagen. Anno 2017 kunnen juryleden lezen, dat was in 1808 meestal niet het geval.’

De assisenpro­cedure is overigens niet de enige hervorming waarop Koen Geens zijn tanden stuk bijt. Ook zijn nieuwe wetboek van strafvorde­ring, waarin de rol van de onderzoeks­rechters fundamente­el verandert, ligt zwaar onder vuur. Maar de minister probeert naar eigen zeggen ‘onverstoor­baar’ voort te werken.

‘Criminele Kamers verhogen de gerechteli­jke achterstan­d in strafzaken én resulteren in een hogere kostprijs’

MAGISTRATU­UR

 ??  ?? Koen Geens: ‘Wij blijven streven naar een eigentijds­e oplossing voor assisen.’
Koen Geens: ‘Wij blijven streven naar een eigentijds­e oplossing voor assisen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium