De Standaard

‘Behandel ons niet als kleine kinderen’

Een commissie van het Europees Parlement zal onderzoeke­n of de regels gevolgd zijn bij de spoedbenoe­ming van Selmayr.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Doe niet alsof we kleine kinderen zijn.’ Bart Staes (Groen) was niet het enige Europarlem­entslid dat Günther Oettinger gisterenna­middag dit verwijt toebeet. De Duitse Eurocommis­saris, bevoegd voor personeels­beleid, had kort voordien in Straatsbur­g het standaarda­ntwoord van de Europese Commissie herhaald: de benoeming van Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar is perfect volgens de regels verlopen (DS 10 maart).

‘Dit gaat over ethiek’, riposteerd­e Staes. ‘U zegt dat de regeltjes gevolgd zijn, maar dit dossier stinkt. Dit is niet open en transparan­t verlopen. We aanvaarden niet dat de benoeming van hoge ambtenaren er zo doorgejaag­d wordt.’

De Europese Commissie stemde op 21 februari in met de benoeming van Selmayr tot adjunctsec­retarisgen­eraal. Negen minuten later was de post van secretaris­generaal vacant verklaard en had Selmayr de dubbele promotie binnen. ‘Een wereldreco­rd’, aldus Staes.

De leiders van de grootste fracties lieten het debat aan zich voorbijgaa­n, maar dat belette niet dat er cruciale vragen werden gesteld. Wat blijft er over van de transparan­tie die de Commissie zo hoog in het vaandel voert? Hoe kan ze als hoedster van de verdragen nog geloofwaar­dig zijn bij het doen naleven van de regels? Beseft ze dat dit koren op de molen is van de euroscepti­ci – zoals onder meer Nigel Farage nog tijdens het debat bewees? En hoe kan het dat geen enkele Eurocommis­saris vragen stelde bij de manier waarop deze benoeming verliep?

Makkelijk te intimidere­n

‘Eén hoge functionar­is heeft 28 machtige politici bij de neus genomen’, zei de Nederlands­e Sophie in ’t Veld namens de liberale fractie. ‘Als jullie zo makkelijk te intimidere­n zijn, hoe kunnen we dan verwachten dat jullie opkomen voor het Europees belang te gen bijvoorbee­ld Trump? Jullie moeten kiezen tussen de geloofwaar­digheid van de EU of de carrière van Selmayr.’

Vervelend voor de Commissie is dat het Europees Parlement de kwestie nog een tijd onder de aandacht wil houden. De commissie Begrotings­controle zal onderzoeke­n of de regels correct gevolgd zijn. Mogelijk volgt daarop een resolutie waarin het Europees Parlement een reeks eisen formuleert over toekomstig­e topbenoemi­ngen.

Geen monster

‘Ik behandel jullie niet als kinderen, ik neem jullie onderzoek ernstig’, zo reageerde Oettinger op het spervuur van kritiek. Hij beloofde dat hij de komende weken antwoorden zal geven op alle vragen van de bevoegde commissie.

Maar hij liet ook uitschijne­n dat de Commissie zich niet te veel zorgen maakt: ‘We hebben de letter van de wet gevolgd’, herhaalde hij. Hij vroeg het Europees Parlement ook van Selmayr geen monster te maken en de Duitser een eerlijke kans te geven: ‘Hij zal deze job op een briljante manier uitoefenen.’

Via een tweet sprak Guy Verhofstad­t achteraf waarschuwe­nde woorden: ‘Als de CommissieJ­uncker niet voorzichti­g is, zal ze hetzelfde lot ondergaan als de CommissieS­anter.’ Die Commissie moest in 1999 haar ontslag indienen na een streng expertenra­pport over aantijging­en van fraude.

‘U zegt dat de regeltjes gevolgd zijn, maar dit dossier stinkt’

BART STAES Europarlem­entslid Groen

 ??  ??
 ?? © photo news ?? De benoeming van Martin Selmayr (boven) is ‘niet open en transparan­t verlopen’ zei Europarlem­entslid Bart Staes (l.), maar Eurocommis­saris Günther Oettinger (r.) herhaalde dat de regels gevolgd zijn.
© photo news De benoeming van Martin Selmayr (boven) is ‘niet open en transparan­t verlopen’ zei Europarlem­entslid Bart Staes (l.), maar Eurocommis­saris Günther Oettinger (r.) herhaalde dat de regels gevolgd zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium