De Standaard

Vredesdeal van president Santos wordt afgestraft

- © blg

De Colombiane­n hebben afgelopen zondag overwegend rechts gestemd en zich afgekeerd van het vredesakko­ord tussen de Farc en de regeringSa­ntos.

De rechtse Democratis­che centrumpar­tij van oudpreside­nt Alvaro Uribe heeft met een voorsprong van vier miljoen stemmen de parlements­verkiezing­en gewonnen. Uribe is een tegenstand­er van het vredesakko­ord dat president Juan Manuel Santos met de guerriller­o’s van de Farc heeft gesloten en waarvoor hij de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. De partij van Santos eindigde op de vijfde plaats in de verkiezing­en. Het was de eerste keer dat de Colombiane­n stemden sinds het vredesakko­ord met de Farc in 2016 werd gesloten. Uribe, die zelf niet meer herkozen kan worden, had voormalig advocaat Ivan Duque (41) naar voren geschoven.

De Farc deed als politieke partij voor het eerst mee aan de verkiezing­en. Ze haalde niet meer dan 0,5 procent. Volgens het vredesakko­ord van 2016 heeft de Farc recht op 10 zetels: 5 in het Huis van Afgevaardi­gden en 5 in de Senaat.

Analisten hadden de slechte score van de Farc voorspeld omdat de bevolking nog steeds boos is op de exguerrill­ero’s. Tijdens de jarenlange burgeroorl­og kwamen meer dan tweehonder­dduizend mensen om.

In mei worden in Colombia presidents­verkiezing­en gehouden en dan gaat de huidige winnaar, Ivan Duque, de strijd aan met de linkse burgemeest­er van Bogota, Gustavo Petro, die het vredesakko­ord met de guerriller­o’s verdedigt. President Santos, die zich ook niet meer kandidaat kan stellen, schuift Hum

De Farc deed voor het eerst mee aan verkiezing­en en deed het slecht

berto de la Calle, de hoofdonder­handelaar van het vredesakko­ord naar voor. Mocht Duque de presidents­verkiezing­en winnen, dan is het mogelijk dat hij de uitvoering van het vredesakko­ord op de lange baan schuift. Hij kan het niet afschaffen, want het is vastgelegd in een wet. Oudpreside­nt Alvaro Uribe.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium