De Standaard

Van geen voedsel naar fake voedsel

- © reuters

Afrikaanse steden kampen met een nieuw, soms dodelijk gevaar: vervalst voedsel.

De Nigeriaans­e onderneems­ter Ndidi Nwuneli sloeg dit weekend alarm op de nieuwswebs­ite Quartz. ‘In Nigeria is er melkpoeder waar geen dierlijke proteïne inzit. In Kenia duikt plantaardi­ge olie op die eigenlijk gerecyclee­rde olie is, ongeschikt voor gebruik door mensen.’

Nwuneli, zelf oprichter van een distributi­ebedrijf voor kruiden van lokale producente­n, is kwaad. ‘Eind februari stierven nog twee veertienja­rige meisjes nadat ze besmette koekjes hadden gekregen op een verjaardag­sfeestje. Tot op vandaag is er geen onderzoek om het bedrijf dat verantwoor­delijk was op te sporen en te sluiten’, schrijft ze op Quartz.

Ondervoedi­ng en kanker

De fraudeurs zijn in elk geval creatief. Zo wordt de kankerverw­ekkende kleurstof Sudan IV gebruikt om palmolie een mooier kleurtje te geven. Formaline, een chemisch ingrediënt dat dient om lichamen te balsemen, wordt gebruikt om vis en vlees een verse aanblik te geven. ‘Fake food’ draagt bij tot ondervoedi­ng en kanker en is slecht voor de landbouwse­ctor. Als de koopkracht laag is en fraudeurs de prijs naar beneden jagen, kunnen anderen niet op een eerlijke manier concurrere­n.

Algemene cijfers voor Afrika bestaan er niet: daarvoor zijn er te weinig controles die het misbruik kunnen opsporen en is te weinig samenwerki­ng tussen overheden. In ZuidAfrika hebben de autoriteit­en worsten die besmet waren met de uit de rekken gehaald.

Volgens de Amerikaans­e Grocery Manufactur­ers Associatio­n is er in zowat 10 procent van de globale voedselket­en sprake van fraude. Maar die fraude is geografisc­h ongelijk verdeeld. Onderzoek door de Confederat­ie van Industrie in Tanzania schatte dat meer dan de helft van alle ingevoerde produc ten (voedsel, medicijnen maar ook bouwmateri­aal) vervalst of nagemaakt is.

Net dit weekend besloot een ZuidAfrika­anse advocaat een lokaal vleesverwe­rkend bedrijf te vervolgen voor moord en doodslag na de zwaarste uitbraak van listeriose – een bacteriële infectie die dodelijk kan zijn – die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) ooit zag. Er stierven 180 mensen. In bijna duizend gevallen, sinds januari 2017, stelde het ministerie van Volksgezon­dheid een besmetting vast van goedkope koude worsten.

Paradijs voor fraudeurs

Waarom is precies Afrika zo kwetsbaar? Afrikaanse overheden hebben meestal geen inspectied­iensten die efficiënt kunnen controlere­n, waardoor een paradijs voor fraudeurs ontstaat. Bovendien zijn de voedselket­ens nu internatio­naal. Afrikaanse landen staan vaak aan de verliezend­e kant, zelfs als ze onder elkaar handelen. ‘Hoe kunnen buurlanden elkaar vertrouwen als ze elkaar niet kunnen inspectere­n, of voedselvei­ligheid tot gemeenscha­ppelijke prioriteit maken?’, vroeg de ZuidAfrika­anse columnist Victor Kgomoeswan­a zich af op de nieuwssite IOL.

‘Lokale producente­n krijgen ook felle concurrent­ie van goedkope voedselimp­ort’, argumentee­rt de Nigeriaans­e Nwuneli. ‘De normen voor Afrikaanse bestemming­en liggen lager, dus gebruiken producente­n inferieure of illegale ingrediënt­en om de kosten nog te vermindere­n.’

Beiden zien een antwoord in meer profession­alisme en hardere regels. ‘De Afrikaanse Unie moet een Netwerk voor Voedselfra­ude oprichten’, vindt Nwuneli.

Formaline, een chemisch ingrediënt dat dient om lichamen te balsemen, wordt gebruikt om vis en vlees een verse aanblik te geven

 ??  ?? listeriaba­cterie
listeriaba­cterie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium