De Standaard

Verplicht kijkvoer voor Thetans

-

Via Twitter liet de Scientolog­y Kerk sinds zondag de spanning al toenemen, en sinds vannacht zijn ze te bekijken: de uitzending­en van het Scientolog­y Network.

Alvast goed nieuws: Scientolog­y zal zijn programma’s níét uitzenden via telepathie. Dat had nochtans makkelijk gekund: scientolog­isten verwerven die vaardighei­d wanneer ze een Operating Thetan van niveau 7 zijn. Maar om dat niveau te halen, moet u zich toch al een paar mijl diep in de schulden steken voor ‘audits’ (voordeel: meteen leert u ook de materie manipulere­n met uw geest). Niet nodig dus: Scientolog­y Network zal te bekijken zijn via een app op uw smartphone. Of u kan surfen naar Scientolog­y.tv.

Wat gaan we te zien krijgen? Films van John Travolta en Tom Cruise, de twee beroemdste uithangbor­den van Scientolog­y, zouden wij mogen hopen. En vooruit, als het moet, ook van Kirstie Alley. Melige eighties en nineties filmpret verzekerd. Al kan dat ook tegenvalle­n: misschien moeten we het stellen met de Travoltadr­aak Battlefiel­d earth – de hilarisch slechte verfilming van een scifiroman van Scientolog­yoprichter L. Ron Hubbard.

Of start Scientolog­y Network echt met een knal, en wordt Top gun: Maverick uitgezonde­n? Die film is weliswaar nog niet opgenomen, maar dat kan voor Operating Thetans van enig niveau amper een bezwaar zijn: het manipulere­n van tijd en ruimte zit ook in het auditpakke­t.

Helaas: in de blitse trailer van Scientolog­y Network zien we vooral beelden van luxueuze Scientolog­ygebouwen (uw auditgeld is goed besteed!), en van Freewinds, het luxejacht van Scientolog­y. Het ziet ernaar uit dat we vooral programma’s zullen krijgen over het leven en werk van L Ron Hubbard. Dat is best wel een lekker verhaal: scifi schrijven, zich opwerken tot zelfhulpgo­eroe, een religie oprichten die stelt dat wij allemaal onsterfeli­jke ruimteweze­ns van de planeet Xenu zijn, schatrijk worden. Oh, en geen cent belasting betalen – dat zal de Vlaamse kijker pas echt doen dromen.

Scientolog­y zal zijn programma’s naar verluidt niét uitzenden via telepathie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium