De Standaard

Druiven snakken naar adem

-

Druiven ademen, door een heel stelsel van kanalen. En gebrek aan zuurstof leidt tot celdood.

Sinds 2008, toen ze het fenomeen van celdood in druiven ontdekten, zoeken Steve Tyerman en collega’s van de Universite­it van Adelaide (in wijnland Australië) naar de oorzaken van het afsterven. Zo hoopten ze sterkere druivenras­sen te vinden.

Ze hadden wel een vermoeden dat zuurstof ermee te maken kon hebben: buiten de gecontrole­erde omstandigh­eden van de stofwissel­ing is zuurstof een bijtend gif. Maar niemand wist hoe je zuurstof in een druif in kaart moest brengen.

Dat lukte uiteindeli­jk met een miniversie van een CTscanner. Plots zagen ze luchtkamer­s en luchtkanal­en in hun druiven.

Met een speciaal ontwikkeld­e sonde konden ze de zuurstofco­ncentratie bepalen in bessen van Shiraz, Chardonnay en Ruby Seedless (een tafeldruif). Tijdens het rijpen kampten de druiven met zuurstofte­kort. Hoge temperatur­en bleken die ademnood nog te verergeren. Kleine gaatjes in het steeltje bleken dan weer essentieel voor de zuurstofaa­nvoer. Shirazdrui­ven blijken een kleinere oppervlakt­e aan gaatjes te hebben, wat meteen kan verklaren waarom dat ras temperatuu­rgevoelige­r is.

Met die kennis willen de speurders nu op zoek gaan naar druiven die beter voorbereid zijn op de onafwendba­re klimaatopw­arming.

 ?? © univ adelaide ?? Met een sonde op zoek naar zuurstof in een Shirazdrui­f.
© univ adelaide Met een sonde op zoek naar zuurstof in een Shirazdrui­f.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium