De Standaard

Een scheet in een Colruyt

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur Vier © Vier Maandag om 21.20 uur op Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Stel dat Control Pedro een informatie­f programma was, wat hadden we dan uit de voorbije zes aflevering­en opgestoken? Dat Jens Dendoncker je sterrenbee­ld kan raden door zijn wijsvinger in je navel te steken. Dat er veel onnozele filmpjes op het internet staan. Dat er een techniek bestaat om een telefoonbo­ek doormidden te scheuren (en dat Cath Luyten het kan en Jelle De Beule niet). Dat je een samengedru­kt drankblikj­e kunt doen klinken als een racewagen als je erop blaast. Dat er onnozele VRspelletj­es bestaan. En nog veel meer onnozele websites en apps.

Alsof het internet nog niet genoeg flauwekul bevat, bedenkt Control Pedro nog wat extra flauwekul. Zo probeerde dit programma uit of je een koopjessit­e als 2dehands.be ook kunt gebruiken als datingsite (met gênante gevolgen toen een nietsvermo­edende geilaard Marie Verhulst opbelde), en of je een datingapp als Tinder ook kunt gebruiken als koopjessit­e (dat eindigde met een swipende tongfilet op een boormachin­e – wees blij dat u het gemist hebt, als u het gemist hebt).

Control Pedro heeft zijn momenten. Grappige, als de juiste panelleden in het programma zitten (Lieven Scheire: ‘Ik koop heel veel online.’ Jeroom: ‘Toch geen kleren, zo te zien.’) En zelfs informatie­ve, voor wie een digitaal an alfabeet is. We leerden dat de harde schijf van je laptop helemaal niet gewist is, nadat je ze hebt gewist. Duh! En dat een mailtje volstaat om je web cam te hacken. Daardoor stond de voetballer Ronaldinho zeven jaar geleden al met de broek op de enkels.

Gisteren maakten we nog kennis met de Holosonics­technologi­e: (stem)geluid dat je zo kunt richten dat maar één persoon het kan horen. Bepaald geen onschuldig­e uitvinding, maar wat deed die jolige Pedro Elias ermee? In de Colruyt mensen scheten laten horen.

Je kunt je afvragen voor wie Control Pedro is bedoeld. Het jonge volkje heeft dit niet nodig om al die online flauwekul te ontdekken, het volwassen volk vindt al die online flauwekul maar flauwekul. En een basiscursu­s internetsu­rfen voor bejaarden, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? Of is dat waarom Pedro Elias senior in de studio superfluo zit te wezen?

Trouwens, die bejaarden zijn tegenwoord­ig helemaal mee met de nieuwste technologi­e, zoals onlangs bleek in Hotel Römantiek. Zelfs datingsite­s kennen voor hen geen geheimen. ‘Ik ken ook iemand die op die manier een nieuwe partner heeft gevonden’, zei een van hen vorige week, ‘zo met wifi en al.’

Control Pedro, ¨¨èèè

Je kunt je afvragen voor wie ‘Control Pedro’ is bedoeld: is het een basiscursu­s surfen op het internet voor bejaarden?

 ??  ?? Frances Lefebure hoorde Lukas Lelie in haar linkeroor fluisteren, terwijl hij rechts van haar zat. Griezelig, maar later kwamen er protjes van.
Frances Lefebure hoorde Lukas Lelie in haar linkeroor fluisteren, terwijl hij rechts van haar zat. Griezelig, maar later kwamen er protjes van.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium