De Standaard

Mad men, sad men

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Zorgen bij WPP, het grootste reclameage­ntschap ter wereld. Het verloor in een jaar tijd al 30 procent aan beurswaard­e. De nummers twee en drie, Omnicom en Publicis, boetten 12 en 7 procent in. De ‘mad men’ zijn ‘sad men’ geworden.

Het einde is nog niet in zicht, als we de hefboomfon­dsen mogen geloven. Ze hebben al voor meer dan 3 miljard gegokt op een koersdalin­g van de advertenti­ebedrijven, bericht de zakenkrant Financial Times. Hoe sterker het aandeel zakt, hoe meer winst die fondsen maken.

De modale consument ligt er niet wakker van. Integendee­l, hij juicht net toe dat de reclameblo­kken op televisie wat korter zijn en dat er op de krantenpag­ina’s meer plaats is voor interessan­te artikels. Ook bedrijven gaan niet per se in een hoekje zitten kniezen. Als een concurrent minder advertenti­es plaatst, dan hoeven zij dat ook minder te doen om marktaande­el te houden.

Toch is het niet omdat de advertenti­ebedrijven het slecht doen en de reclameblo­kken korter worden, dat consumente­n minder reclame te zien krijgen. Alleen worden de traditione­le reclamebed­rijven steeds vaker gepasseerd.

Google en Facebook zijn goed voor 60 procent van de wereldwijd­e digitale advertenti­emarkt, blijkt uit cijfers van onderzoeks­groep eMarketer. Volgens WPP knabbelen zij niet aan de winst. Veel bedrijven doen een beroep op agentschap­pen om advertenti­es digitaal te plaatsen. Maar ook consultant­s zoals Deloitte en Accenture bieden die diensten steeds vaker aan.

Grote bedrijven worden opgejaagd om te besparen, klaagt de reclamereu­s

WPP verwijst naar het kortetermi­jndenken van grote bedrijven. Ze worden immers opgejaagd door hun aandeelhou­ders om te besparen. Dat is bijvoorbee­ld het geval bij Procter & Gamble (P&G), ’s werelds grootste adverteerd­er. De verkoper van waspoeder, luiers en scheermesj­es wil naar eigen zeggen de controle terugwinne­n op digitale advertenti­es, en slaat daarbij de reclameage­ntschappen gedeelteli­jk in de ban. ‘Onze marketeers hebben te veel uitbesteed aan agentschap­pen’, klonk het vorige week op een conferenti­e voor adverteerd­ers. ‘De mensen van P&G moeten dichter staan bij de consumente­n die ze bedienen.’

Vorig jaar schrapte P&G 100 miljoen dollar van zijn budget voor digitale advertenti­es, omdat er twijfels rezen of die advertenti­es wel door échte mensen aangeklikt worden. Volgens P&G had dat geen impact op de verkoop.

Concurrent Unilever is niet van plan om zijn reclamebud­get terug te schroeven. Wel wil het BritsNeder­landse bedrijf zijn reclamegel­d verstandig­er inzetten. Door minder reclamefil­mpjes te maken bijvoorbee­ld, en de bestaande langer te laten draaien. Want het bedrijf ontdekte dat 95 procent van zijn reclamecam­pagnes te kort waren: nog voor ze effectief werden, werden de filmpjes al vervangen.

De consument die hoopt om minder reclame te zien, is er dus aan voor de moeite – hij krijgt vooral minder verschille­nde filmpjes, en vaker via de digitale weg. En wie weet krijgt hij binnenkort ook filmpjes te zien van de reclamejon­gens zelf, die nu niet alleen hun klanten, maar ook zichzelf moeten weten te verkopen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium