De Standaard

Testcase met slimme verkeersli­chten op

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE

Binnenkort start er op de N203 in Halle een proefproje­ct met slimme verkeersli­chten die moeten zorgen voor een intelligen­te groene golf en vlotter verkeer. Bijzonder is de communicat­ie tussen de verkeersli­chten en de vrachtwage­ns van Colruyt.

De nieuwe verkeersli­chten op de N203 in Halle worden uitgerust met bijzondere technologi­e, waardoor vrachtwage­ns en verkeersli­chten met elkaar kunnen communicer­en. De verkeersli­chten op de N203 zullen inspelen op de verkeersdi­chtheid en kunnen daardoor zo efficiënt mogelijk van kleur verspringe­n. Daarnaast zullen ze ook een snelheidsa­dvies geven aan vrachtwage­nchauffeur­s, zodat die niet te vaak moeten stoppen. De resultaten van het project moeten bijdragen aan een vlotter en veiliger verkeer in Halle.

Het pilootproj­ect in Halle zit nu nog in de ontwikkeli­ngsfase, maar zal binnenkort een jaar lang getest worden. Het is de bedoeling om op lange termijn de slimme verkeersli­chten overal in Europa te plaatsen. Deze week wordt daarover een rapport voorgestel­d in het Europees Parlement. Europarlem­entslid Mark Demesmaeke­r (NVA) volgt het dossier op als lid van de Transport en Milieucomm­issie. ‘Uiteraard ben ik er als Hallenaar trots op dat deze nieuwe technologi­e bij ons getest wordt. Dit is echt pionierswe­rk. De verkeersli­chten zijn een primeur voor ons land. Het is de eerste keer dat er interactie zal zijn tussen de verkeersli­chten en de voertuigen.’

Citrusproj­ect

Het proefproje­ct kadert in het bredere Citrusproj­ect. Citrus is een samenwerki­ng tussen de Colruyt Group, BeMobile, de Vlaamse overheid en een aantal andere spelers. De Europese Unie financiert het project. ‘De deelnemers aan dit project willen betrouwbar­e gegevens verzamelen en de resultaten ervan gebruiken om maatregele­n te nemen tegen file, verkeerson­veiligheid en uitstoot van CO2 en fijn stof ’, zegt Demesmaeke­r.

 ?? © idh ?? De verkeersli­chten op de N203 sturen binnenkort gegevens door naar de vrachtwage­ns van Colruyt.
© idh De verkeersli­chten op de N203 sturen binnenkort gegevens door naar de vrachtwage­ns van Colruyt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium