De Standaard

Lachen met een moordzucht­ige

TUNDE ADEFIOYE wil zich verontschu­ldigen voor de nieuwe enscenerin­g van ‘Het leven en werk van Leopold II’. Zelf was hij in shock na de voorstelli­ng.

- Stadsdrama­turg van KVS. We moeten komaf maken met de oude patriarcha­le kapitalist­ische machtsstru­cturen, ook in het theater. © Thomas Lenden

‘Een verzwegen reservoir van kennis en affect, gebaseerd op vier eeuwen Nederlands imperialis­tisch bewind, speelt in de Nederlands­e maatschapp­ij een vitale maar verzwegen rol in het dominante betekenisg­evende proces, met inbegrip van de vorming van het ik’ – Gloria Wekker (SurinaamsN­ederlandse antropolog­e)

Dit is een verontschu­ldiging, maar niet aan de mensen die denken dat ze er een verdienen omdat hun privilege hen er recht op geeft. Het is wel een verontschu­ldiging aan de mensen die hun vertrouwen in de KVS hebben gesteld. Nog belangrijk­er, ik had dit niet willen schrijven. Ik doe het alleen om mij te verontschu­ldigen tegenover iedereen die Het leven en werk van Leopold II heeft gezien en zich verraden en beledigd voelt door een stuk te zien dat zij angstaanja­gend vinden (DS 10 maart).

Dat vinden ze omdat zij een stuk zien dat een satire en een werk van dekolonisa­tie zegt te zijn, maar hen er in werkelijkh­eid aan herinnert dat zij en hun voorouders als onbetekene­nd werden en worden beschouwd, in een land waar veel van de grote instelling­en nog altijd niet begrijpen dat zij in de ‘nieuwe betekenisg­eving’ moeten worden opgenomen.

In plaats daarvan werden zij naar een voorstelli­ng gelokt waar de meeste mensen lachten telkens als Leopold II kokhalzend ‘zwart’ zegt. Ze zien hoe een moordzucht­ige maniak in 2018 een forum krijgt. Ze worden aangemoedi­gd om empathie te voelen met hem en met ‘zijn baard waarop je een muziekje zou kunnen tokkelen’. En de slachtoffe­rs van de genocide van Leopold II krijgen geen vertegenwo­ordiger op de planken, tenzij een zwarte ‘groot geschapen’ acteur of een zwart geschminkt­e acteur meetelt.

Dappere beslissing

Dat alles terwijl een maniak in het Witte Huis de landen van hun voorouders ‘klotelande­n’ noemt. Zelfs hier in Vlaanderen voeren politici een racistisch beleid. Satire is leuk, maar dit stuk is satire met te veel on herstelbar­e gebreken om het geschikt te maken voor onze huidige realiteit.

Maar toch, en zoals ik in de KVS herhaaldel­ijk gezegd heb, ben ik in de fout gegaan. Ik ben in de fout gegaan door niet eerst naar de captatie van Het leven en werk van Leopold II te kijken. Ik ben in de fout gegaan door het initiatief te nemen om het beeld van Lumumba in de KVS in te huldigen, zonder van nabij te volgen hoe en wanneer het zou worden voorgestel­d. Ik ben in de fout gegaan toen ik na de voorstelli­ng, nog altijd in shock, op het podium klom om het stuk aan te klagen en te praten over het belang van de context, en het publiek aan te moedigen om het beeld van Lumumba en de geschieden­is als de andere kant van het verhaal te zien.

Hoewel ik daar geen spijt van heb, voel ik mij om verschille­nde redenen verantwoor­delijk, onder meer omdat ik een stuk heb geschreven (DS 5 au TUNDE ADEFIOYE Wie? Wat?

 ??  ?? Een scène uit ‘Fractured Memory’, de voorstelli­ng die Ogutu Muraya geannuleer­d heeft.
Een scène uit ‘Fractured Memory’, de voorstelli­ng die Ogutu Muraya geannuleer­d heeft.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium