De Standaard

ZWAKKE POLITICI HOUDEN ONS ARM

- IVE MARX

Af en toe kan Donald Trump verfrissen­d uit de hoek komen. De laatste keer was toen hij de zogenaamde vertegenwo­ordigers van het Amerikaans­e volk de les las over hun lamlendigh­eid na de zoveelste slachtpart­ij op een school. ‘Wat zijn jullie nu van plan?’, vroeg hij. Waarop de heren en dames schaapacht­ig wauwelden dat ze niet veel van plan waren.

Toen zei Trump live op tv wat iedereen wist, maar niemand ooit rechtuit in hun gezicht durfde te zeggen: ‘Jullie zijn bang voor de NRA.’ De NRA is natuurlijk de allesverze­ngende Amerikaans­e wapenlobby. Meedogenlo­os zijn ze voor politici met een greintje gezond verstand en een ons integritei­t. Dus is het een kwestie van tijd voor ouders weer kinderen mogen begraven. Tenzij Trump écht iets onderneemt.

De NRA is maar een van de vele machtige lobby’s in Washington. Ze regeren het land. De Amerikaans­e politicolo­gen Jacob Hacker en Paul Pierson schrijven de enorme groei van de ongelijkhe­id in de VS toe aan de lobbymacht van big business, Wall Street en allerlei rijke belangengr­oepen. De rijken slagen er wonderwel in de regels zo naar hun hand te zetten dat ze nog rijker worden, ten koste van de modale Amerikaan.

Die macht van de lobbyisten was trouwens een van Trumps campagneth­ema’s. Hij beweerde graag dat hij de enige politicus was die geen geld van anderen nodig had. Hij zou het moeras van Washington weleens drooglegge­n. Drie keer raden wat er inmiddels is gebeurd.

Bij ons gaat het er beter aan toe, zou je denken. Onze politici staan dichter bij de mensen. Ze zijn niet afhankelij­k van dure mediacampa­gnes. Onze partijen worden genereus gefinancie­rd door de belastingb­etaler.

Maar is de macht van particulie­re belangen bij ons werkelijk kleiner? Eerder deze week was er ophef over de inkomens van notarissen. Als we de cijfers van Knack mogen geloven, verdient een modale notaris in een maand gemakkelij­k wat een modale Belg in een jaar verdient. Die cijfers werden even in twijfel getrokken op hun representa­tiviteit, maar ze werden niet ontkend. Al snel vonden journalist­en het makkelijke­r om een Belgische wolf te spotten dan een notaris.

De crux van de kwestie is kraakhelde­r. Veel van dat geld verdienen notarissen niet door hun schier onbetaalba­re juridische genialitei­t in complexe dossiers. Ze hebben gewoon een door de wetgever gesanction­eerd monopolie op wat vaak niet meer is dan veredeld knip en plakwerk.

Wat opviel in het debat dat volgde, was dat niemand, maar dan ook niemand daar een overtuigen­de verdedigin­g voor kon aandragen. In veel andere landen bestaan notariskos­ten voor eenvoudige transactie­s als de aankoop van een huis gewoonweg niet. Als een ambtenaar van de stad een kind kan registrere­n, waarom zou die dan ook niet een paar bakstenen kunnen registrere­n?

De conclusie is vrij duidelijk. Notarissen weten politiek te wegen, ver boven hun numerieke gewicht. Denk er maar even over na: 1.500 mensen slagen erin hun belangen te laten primeren boven die van 11 miljoen anderen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) suste en zei dat hij eerder al twee experts had aangesteld om het notarisber­oep te bekijken. Twee notarissen.

Maar de notarissen zijn maar één voor

De gevestigde particulie­re belangen primeren steeds boven het algemene belang

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium