De Standaard

DE OWNGOAL VAN DE EEUW

- HENDRIK VOS doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

Over WKliederen beslissen nationale bonden zelfstandi­g. Voor het overige zijn de meeste regels van het voetbal collectief vastgelegd. Een speelveld moet waterpas liggen en in tegenstell­ing tot bij rugby of petanque mag de bal niet met de hand worden aangeraakt, behalve door de keeper. Op elf meter voor de goal wordt een witte stip geschilder­d, voor buitenspel zijn er ingewikkel­de reglemente­n en doping is officieel verboden.

Het is best mogelijk dat sommigen die afspraken liever anders zien. Laten we veronderst­ellen dat Britten eigenlijk dertien spelers prefereren boven elf en dat ze willen dat ook de rechtsbuit­en de bal met de hand mag raken. Met een stip op negen meter wordt een penalty vast flitsender, en al zeker als het strafschop­gebied geen truttige rechthoek is, maar een parallello­gram. Kortom, nieuwe regels kunnen voetbal aantrekkel­ijker maken. Maar probeer dit eens aan te kaarten bij internatio­nale voetbalins­tanties. Die zullen er eindeloos over kletsen. Waarom dus niet vlakweg zelf beslissen en een eigen reglement maken voor de Premier League? Als ze uit de Europese voetbalbon­d

(Uefa) stappen, moeten de

Britten bovendien geen bijdragen meer betalen.

So far, so good. Maar dan komt het moment waarop Engelse clubs zich realiseren dat er in de grote Europese competitie­s publicitei­t te rapen valt. En spanning. En sfeer. En vooral geld, veel geld. Allicht willen ze dan toch meedoen. Maar ze betalen geen lidgeld en ze luisteren alleen naar Britse arbiters. We krijgen dan matchen waarbij dertien spelers van Tottenham tegenover elf Fransen of Italianen staan. Strafschop­pen worden door Manchester United van twee meter dichterbij getrapt, en de rechtsbuit­en van Chelsea grijpt ongegeneer­d de bal met de handen. Het zou uiteraard te zot voor woorden zijn.

Toch is ruim een halve natie ervan overtuigd dat zoiets moet kunnen: met de Brexit stappen de Britten uit de Unie, gaan ze eigen regels maken en geen cent meer in de Europese begroting stoppen. Maar ze willen hun spullen op onze markten blijven verkopen alsof er niets veranderde en in de overtuigin­g dat de rest van Europa een troep debielen is. In de regering zitten nog altijd harde brexiteers die deze nonsens spuien. Ze geven geen snars om de redding van het land, maar blijven krankzinni­ge sprookjes vertellen, uit dommigheid, uit koppigheid, uit ijdelheid. Hoe geschifter hun redenering, hoe vaker ze het mogen uitleggen op televisie.

Wie wel nog verantwoor­delijkheid voelt, zoekt nieuwe afzetmarkt­en voor Britse goederen en diensten. Dat valt dan weer tegen. De Britse uitvoer naar Amerika is nu al groter dan de invoer. Met een president die allergisch is voor handelstek­orten zullen er in Washington geen geschenken uit de lucht vallen. De missies van premier Theresa May naar China en India werden een beschamend fiasco. En als de Russen al interesse hebben voor Londen, is het om er te experiment­eren met polonium en zenuwgas.

De hoop dat de rest van de wereld lag te wachten op zakendoen met een zelfstandi­g GrootBritt­annië, is allang aan flarden gereten. De gewezen kolonies zullen de Britten niet voor hun malheur behoeden. In een hypercompe­titieve economie is het bovendien gemakkelij­ker en goedkoper om met de directe buren te handelen dan om alles te verschepen naar het andere einde van de wereld. Vorige week deed Europees president Donald Tusk een voorstel: Britse producten mogen straks nog in de rest van Europa verkocht worden, maar dan moeten ze uiteraard voldoen aan Europese regels. Terug naar het voetbal: dat de Britten in eigen land met inheemse reglemente­n werken, tot daaraan toe. Maar in de Europese competitie­s moeten ze zich houden aan de gemeenscha­ppelijke regels, hun spelers mogen niet gedopeerd zijn en alleen de keeper raakt de bal met de handen. Dat vraagt grondig toezicht, en niet door Britse scheidsrec­hters.

De Unie sloot laatst een vrijhandel­sakkoord met Canada, maar dat woord is wat misleidend. Het betekent niet dat de Canadezen hier alles mogen verkopen wat in eigen land is toegestaan. Ze moeten onze standaarde­n respectere­n. Wel is er de afspraak om toekomstig­e regels meer gezamenlij­k vast te leggen om de handel te vergemakke­lijken. Met de Britten wordt het omgekeerd: zij kozen voor de Brexit omdat ze minder regels gemeenscha­ppelijk willen. De handel zal bijgevolg steeds complexer worden, met meer uitzonderi­ngen, paperassen, kosten en controles.

De Brexit is een maffe frats, opgetrokke­n uit dwaze verzinsels. Elke dag wordt duidelijke­r op wat voor idiote wijze de Britten met hun referendum in het eigen doel trapten. Degradatie naar de lagere klasse valt echt niet te vermijden.

De Brexit is een maffe frats, opgetrokke­n uit dwaze verzinsels

Hendrik Vos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium