De Standaard

Trump schept een wereld van waanzin

President Trump heeft lak aan spelregels en zet ze met elke nieuwe inval naar zijn hand. Dat kan tot een handelsoor­log leiden, en tot oorlog tout court, vreest JOHN VANDAELE.

- JOHN VANDAELE

Wie? Journalist bij Mo*

Wat? Europa moet Amerikaans­e arbeiders uitleggen waarom globaliser­ing ook voor hen rechtvaard­ig kan zijn.

‘Handelsoor­logen zijn leuk. Ze zijn makkelijk te winnen’, zei Donald Trump vorige week. Daarmee maakt hij van het machtigste land ter wereld een schurkenst­aat. Dat is niet nieuw. Trump overtreedt, negeert of verwerpt wat er bestaat aan regels en afspraken in de wereld en maakt zo de wereld minder voorspelba­ar. Een onvoorspel­bare wereld jaagt mensen schrik aan en bange mensen doen soms vreemde dingen.

Voor andergloba­listen was de kritiek altijd dat handelsreg­els zowat de enige mondiale regels waren die – via de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) – afdwingbaa­r waren en dus nageleefd werden. Daar is niets tegen (als het om evenwichti­ge handelsreg­els gaat), maar het wordt onevenwich­tig als sociale, fiscale, financiële en ecologisch­e regels zwak tot onbestaand­e zijn.

Zo’n neoliberal­e globaliser­ing leidde tot milieuramp­en en tot de financiële crash van 2008, die wereldwijd de geloofwaar­digheid van westerse regeringen en de democratie ondergroef. Een wereld zonder fiscale en sociale afspraken creëerde meer ongelijkhe­id en een onrechtvaa­rdige wereldorde: hoe leg je uit dat multinatio­nale ondernemin­gen en superrijke mensen amper belastinge­n betalen, maar wel profiteren van voorzienin­gen (infrastruc­tuur, onderwijs, zorg, fundamente­el onderzoek) die betaald worden met belastinge­n die u en ik ophoesten?

Geen logica

Hoelang kan zoiets duren? Tot de verliezers van de globaliser­ing in de VS een man als Trump aan de macht brachten. Een gevaarlijk­e gek die wat er bestaat aan regels wil wegvegen. Wat betekent de zin ‘Handelsoor­logen zijn leuk en makkelijk te winnen’? Dat de WTO op de schop mag: de VS benoemen sinds Trump geen nieuwe WTOrechter­s meer om zo de organisati­e te blokkeren. Trump veegt de regels die de wereldecon­omie voorspelba­ar maken weg. Omdat iedere economisch­e actor juist meer zekerheid wil, tast zoiets de economie aan.

Maar het gaat nog veel verder: Trump lijkt goed op weg om van economie en handel nationalis­tisch speelgoed te maken. Dat is levensgeva­arlijk. Als hij met zijn invoertari­even mensen pijn doet in China of de EU en als die blokken tegenmaatr­egelen nemen die op hun beurt Amerikaans­e burgers pijn doen, is het een koud kunstje om de EU en China tot de vijand te bombardere­n. Paul De Grauwe schreef: dit kan tot oorlog leiden. Hij heeft gelijk.

Trump schept een wereld van waanzin. Hij voert staaltarie­ven in ter wille van de nationale veiligheid: de VS kunnen hun veiligheid niet garanderen als ze staal invoeren van hun bondgenote­n, luidt de redenering. Tegelijk krijgen de Europeanen te horen dat ze de Trumptarie­ven kunnen ontlopen als ze wapentuig in de VS kopen. Waar is de logica? Is onze nationale veiligheid dan niet in het gedrang als we wapens uit de VS moeten invoeren, terwijl de VS hun veiligheid bedreigd weten als ze hun staal moeten invoeren? Het houdt geen steek.

Belangen multinatio­nals

Hoe moeten we met dit gedrag omgaan? Ik denk dat de ‘bondgenote­n’ aan het Ame rikaanse volk moeten duidelijk maken hoe de vork in de steel zit. De Amerikaans­e staalindus­trie is vooral ingestort in de Reaganjare­n, toen Trumps illustere voorganger de industriea­rbeiders offerde op zijn neoliberal­e altaar. De gemiddelde tarieven in de VS zijn een tikje lager dan die van de EU: 2,4 procent tegenover 3 procent (Japan zit op 2,1 procent). Amerikaans­e handelstek­orten zijn het gevolg van vele factoren en niet van die minieme tariefvers­chillen.

De handelsreg­els, onder meer die tarieven, werden afgesproke­n tussen soevereine landen. De VS onderteken­den die uit vrije wil. Ongetwijfe­ld zal er, door de almacht van het geld in de Amerikaans­e democratie, meer aan belangen van multinatio­nals dan aan die van arbeiders zijn gedacht. Hoe dan ook, die regels eenzijdig opblazen, geeft anderen het recht hetzelfde te doen. Europa moet een signaal geven, maar tegelijk duidelijk maken dat we een wereld van samenwerki­ng willen, waarin we juist meer mondiale afspraken maken – ook op fiscaal, financieel, sociaal en ecologisch gebied – om tot een rechtvaard­ige en meer duurzame globaliser­ing te komen.

Laten we de Amerikaans­e arbeiders duidelijk maken dat we een globaliser­ing willen die ook voor hen een goeie zaak is. We moeten op zoek naar een great communicat­or aan deze kant van de Atlantisch­e Oceaan.

Trump lijkt goed op weg om van economie en handel nationalis­tisch speelgoed te maken. Dat is levensgeva­arlijk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium