De Standaard

ECHTE STRIJD MOET NOG BEGINNEN

- BART STURTEWAGE­N

Het gaat nog steeds om sabelgekle­tter, bedoeld om de tegenstand­er te intimidere­n. Maar de inzet wordt gestaag groter en dus groeien de risico’s voor de wereldecon­omie. China kondigde gisteren aan dat het voor 50 miljard dollar belastinge­n zal heffen op 106 producten uit de Verenigde Staten. Dit als antwoord op de invoerrech­ten op 1.300 technologi­ecomponent­en die president Trump tegen China heeft aangekondi­gd.

De nieuwe tarieven zijn nog niet van kracht. Er blijven nog enkele weken waarin beide kemphanen kunnen afwachten en zien of de tegenstand­er niet het eerst met de ogen gaat knipperen. Ook de bedragen blijven, alle verhouding­en in acht genomen, beperkt. Maar de samenstell­ing van het Chinese pakket aan tegenmaatr­egelen geeft aan hoe hard het spel gespeeld wordt.

Met taksen op sojabonen, auto’s en vliegtuige­n treft China bewust de kiezersbas­is van Trump, zowel in de landbouwse­ctor als in de industrie. Met tussentijd­se verkiezing­en in aantocht is dat een niet te onderschat­ten signaal. De getroffen staten in de Amerikaans­e Midwest maakten de onverwacht­e verkiezing van Trump in november 2016 mogelijk. Ook de beurzen maken zich zorgen over het uitbreken van een nog grootschal­igere handelsoor­log en de gevolgen daarvan op de winstgeven­dheid van de Amerikaans­e bedrijven. Trump beschouwt de opgang van de aandelenin­dexen sinds zijn aantreden als zijn persoonlij­ke verdienste. Hij kan dus door de beleggers ook worden afgerekend op een correctie, als die zich de komende weken zou doorzetten.

Maar ook China neemt risico’s. Het is de grootste afnemer ter wereld van sojabonen, die het nodig heeft voor zijn gigantisch­e varkenssec­tor. Als de prijs van het voer stijgt, heeft dat een onmiddelli­jk effect op de voedselinf­latie. Dat kan op het Chinese platteland tot onrust leiden. Peking laat zien dat het bereid is een zware prijs te betalen voor zijn langetermi­jnstrategi­e.

De echte strijd moet immers nog beginnen. China heeft hogere ambities dan de maker te zijn van goedkope spullen voor de wereldmark­t. Het wil op middellang­e termijn de leidende speler worden in nieuwe technologi­eën. Trump is niet de enige die vindt dat de Chinezen het spel, het verwerven van innovatiev­e kennis, niet correct hebben gespeeld. De krachtmeti­ng daarover die zich aan de horizon aftekent, stelt de huidige schermutse­lingen verre in de schaduw.

Net omdat de belangen zo groot zijn, kan geen van beide spelers zich gezichtsve­rlies veroorlove­n. Dat vergroot de kans dat ze bereid zijn dit gevecht voorbij de grens van het redelijke te laten ontsporen.

China en VS kunnen zich beide geen gezichtsve­rlies veroorlove­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium