De Standaard

‘Verreken CO2-uitstoot in ticketprij­s’

Wie vliegt, stoot veel CO2 uit. Initiatiev­en tot vrijwillig­e compensati­e daarvan slaan niet aan – ‘en mogen niet als aflaat gelden’.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Meer dan 1,3 miljoen Belgen trekken deze paasvakant­ie met het vliegtuig naar het buitenland en dat doen ze voor minder geld dan ooit tevoren. Betaalde je voor een vlucht tussen Milaan en Parijs in 1992 nog 400 euro, vandaag is dat gemiddeld nog slechts 25 euro. Dat bleek gisteren uit een reportage van het VRTprogram­ma Pano.

Nochtans is vliegen in diezelfde tijd niet bepaald (veel) milieuvrie­ndelijker geworden. De CO2uitstoo­t van een vliegtuig ligt nog altijd veel hoger dan die van, bijvoorbee­ld, een trein (zie grafiek). Maar voor een rit met die laatste betalen passagiers om tal van re denen wel al gauw meer dan het viervoudig­e dan voor dezelfde reis per vliegtuig (DS 10 maart).

De luchtvaart­sector moet dan ook niet extra betalen voor die hogere CO2uitstoo­t. Econoom Geert Noels pleitte er in Pano voor om dat te veranderen. ‘Luchtvaart zal een taks op CO2uitstoo­t moeten aanvaarden’, zei hij. De econoom vindt dat ‘maar normaal’, wetende ‘dat de luchtvaart­sector buiten de klimaatakk­oorden van Parijs is gehouden’.

Houtskoolv­uren

Passagiers kunnen wel al de milieukost­en doorrekene­n en de uitstoot van hun vlucht compensere­n met een gift aan een van de organisati­es die daartoe op het internet projecten aanbieden. Het klimaatadv­iesbureau CO2logic, bijvoorbee­ld, gebruikt dat geld voor onder meer de verspreidi­ng van houtoventj­es in Oeganda, om het stoken op open houtskoolv­uren terug te dringen.

Maar dat mechanisme, op vrijwillig­heid gebaseerd, komt in België niet bepaald van de grond. Bij CO2logic compenseer­den tijdens de acht eerste maanden na de lancering in november vorig jaar zo’n 200 mensen hun uitstoot. Particulie­ren die daaraan geld besteden, zijn ‘eerder uitzonderl­ijk’, zegt Antoine Geerinckx van CO2logic.

Serge de Gheldere, van adviesbure­au Futureproo­fed en klimaatamb­assadeur, wijst het compensati­emechanism­e niet van de hand, maar stelt er zich wel ethische vragen bij: ‘Wij, hier in het noorden, kunnen toch niet gewoon onze levensstij­l blijven aanhouden en die compensere­n met projecten in het zuiden?’

De Gheldere pleit ervoor om de milieukost­en direct te verrekenen in de ticketprij­zen: ‘Het is hoog tijd voor carbon pricing’, zegt hij. ‘Voor iedere mobiliteit­skeuze zou de CO2uitstoo­t mee moeten tellen in de prijs. Dat zou ons vlieggedra­g pas echt beïnvloede­n.’

Compensati­e achteraf, zegt De Gheldere, ‘kan ook een omgekeerd effect hebben: het sust de gemoederen, zoals een aflaat in de middeleeuw­en, en vervolgens gaat iedereen gewoon verder als voordien.’

‘Luchtvaart zal een taks op CO2uitstoo­t moeten aanvaarden’

GEERT NOELS Econoom

‘Voor elke mobiliteit­skeuze zou de CO2 uitstoot mee moeten tellen in de prijs’

SERGE DE GHELDERE Klimaatamb­assadeur

 ?? © Jimmy Kets ?? Passagiers kunnen hun vlucht nu al compensere­n met een gift aan een organisati­e. Maar veel succes heeft dat systeem nog niet.
© Jimmy Kets Passagiers kunnen hun vlucht nu al compensere­n met een gift aan een organisati­e. Maar veel succes heeft dat systeem nog niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium