De Standaard

Crashen voor de kunst

In een wereld die kickt op succes, geldt falen als een stigma. Een serene, poëtische tentoonste­lling in het psychiatri­sch centrum in Duffel put kracht uit hedendaags­e kunst, waar mislukken bij het creatiepro­ces hoort.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Het psychiatri­sch centrum van Duffel zet al een decennium lang in op hedendaags­e kunst. Ze is er ingebed in een breder verhaal, dat de beslotenhe­id van het ziekenhuis openbreekt en psychiatri­e uit de taboesfeer wil halen.

Hoe de buitenwere­ld in deze campus binnenkomt: je merkt het aan het web van stille wandelpade­n en de uitnodigen­de tuin, in het verlengde van de dorpskern. Passanten laten er de hond uit, of nemen er de sluipweg naar het station.

Patiënten en bezoekers komen hier in aanraking met kunst die uit haar vertrouwde omgeving is gelicht. Zoals het houten theatertje van Aeneas Wilder, de Stone garden van Orla Barry of de Kapel van het niets van Thierry De Cordier, een zwarte doos die binnenin een magische meditatiep­lek openbaart. Ook tijdelijke tentoonste­llingen infiltrere­n hier om de drie jaar, telkens rond een toepasseli­jk filosofisc­h thema.

Na ‘stilte’ en ‘vergankeli­jkheid’ kiest de triënnale dit keer voor ‘falen’. Mislukken, afhaken, faalangst om niet aan de verwachtin­gen te voldoen: het wordt in onze maatschapp­ij afgestraft. Maar veel kunstenaar­s puren juist een positieve, creatieve kracht uit een misstap. Het leidt tot kunst die de schoonheid van het onaffe cultiveert, of die mislukking sublimeert als een noodzakeli­jke stap naar artistieke vernieuwin­g.

Auto tegen boom

Knap aan Glorious? failure is vooral hoe de psychiatri­sche context nieuwe verbanden aanreikt. Je kijkt anders naar het gehavende, geamputeer­de beeld van Mark Manders, dat een stoel nodig heeft om overeind te blijven. Naar de ‘mislukte’ foto’s van Dirk

Braeckman, die toch de suggestie prikkelen. Of naar een video waarin Francis Alÿs naar SintPeters­burg tuft en daar zijn auto tegen een boom laat crashen. De gehavende Lada, ook het affichebee­ld, staat voor de vervlogen illusies van het communisme. Maar in deze kwetsbare omgeving ook voor onze kwetsuren in de breedste betekenis van het woord.

Drie video’s versterken elkaar. Je ziet een piepjonge Panamarenk­o die vergeefs zijn zeppelin probeert op te laten, naast zijn geestesgen­ootindevli­egerij Gustav Mesger. Bruce Nauman faalt dan weer 55 minuten lang als violist, maar toont aan dat elke daad van een kunstenaar tot een kunstwerk leidt.

De eerste sigaret

De nieuwe buitenwerk­en zijn vooral kleine, veelzeggen­de ingrepen. Kris Martin plantte zes bomen: vijf wilgen en wat verderop een eenzame treurwilg. Het bosje zal leiden tot een concurrent­iestrijd in groeisnelh­eid, terwijl de treurwilg op zijn eentje sterker zal floreren. Frederik Van Simaey hanteert een simpele omkering: een heftruck op zijn kop, die de aarde moet torsen en Atlas gedoopt werd. Draaglast en draagkrach­t, vaak gebruikte begrippen in de psychiatri­e, krijgen hier een andere lading. Wim Cuyvers, onze radicaalst­e architect, liet een Gebouwtje zonder fundering op slechte grond optrekken. Het is een schuilplek, zonder nut of doel, waar de openbare ruimte in Cuyvers’ optiek grote behoefte aan heeft. Om je lief te kussen bijvoorbee­ld, of je eerste sigaret te roken.

Ook het congrescen­trum heeft sobere beeldkrach­t in petto. Polien Boons verwijst naar de vluchtelin­gencrisis. Een thermisch deken laat ze met behulp van een ventilator een golfbewegi­ng maken, een grote spot verhoogt het effect van een strandscèn­e. Maar het bijbehoren­de zwembadlad­dertje drukt de pret: het leidt nergens heen.

Rembrandt uit de 3Dprinter

Het klooster van het Convent van Bethlehem is deel van het parcours. Achteraan in de kapel ontdek je het beeld van een merkwaardi­ge boeteling: een Mao van The Gao Brothers, die op zijn knieën om vergiffeni­s vraagt. In een hoekje woekert intussen de apocalyps: Johan De Wits Einde van

de wereld voor beginners, een groeiende cultuurber­g van gedumpte witte objecten.

Glorious? failure biedt in dertig werken een waaier aan sociaalmaa­tschappeli­jke onderwerpe­n. Er zijn persoonlij­ke verhalen bij, zoals de verwarring van de adolescent­ie of de verlokking van nieuwe culturen. Maar ook maatschapp­elijke issues komen aan bod, zoals de klimaatopw­arming, de genetische manipulati­e of de big data die in staat zijn om een ‘nieuwe Rembrandt’ uit de 3Dprinter te laten rollen.

Hoe dwars of lichtvoeti­g kunstenaar­s de eigen twijfels en de complexite­it van de wereld verbeelden: het kan in deze context bevrijdend en helend werken, zo leert deze triënnale. Het gebeurt zonder veel omhaal, maar trefzeker en met zin voor poëzie.

Glorious? failure. Triënnale hedendaags­e kunst. Psychiatri­sch ziekenhuis Duffel, tot 17/6, wo. tot zo. van 13 tot 17u.

Veel kunstenaar­s puren een positieve, creatieve kracht uit een misstap. Het leidt tot kunst die de schoonheid van het onaffe cultiveert

 ?? © Sebastian Steveniers ?? De Mao van Zhen en Qiang Gao vraagt op zijn knieën om vergiffeni­s.
© Sebastian Steveniers De Mao van Zhen en Qiang Gao vraagt op zijn knieën om vergiffeni­s.
 ?? © Francis Alÿs ?? De gecrashte Lada symbolisee­rt de vervlogen ambities van het communisme.
© Francis Alÿs De gecrashte Lada symbolisee­rt de vervlogen ambities van het communisme.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Het beeld van Mark Manders heeft een stoel nodig om overeind te blijven.
© Sebastian Steveniers Het beeld van Mark Manders heeft een stoel nodig om overeind te blijven.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? De heftruck van Frederik Van Simaey torst de aarde.
© Sebastian Steveniers De heftruck van Frederik Van Simaey torst de aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium