De Standaard

Kleine kom, grote geschieden­is, hoge prijs

- Het kommetje uit de vroege 18de eeuw.

Het heeft een diameter van 14,7 centimeter. En het is oud, maar niet zo oud als het 900 jaar oude kommetje dat vorig jaar 294 miljoen Hongkongse dollar (30,47 miljoen euro) opbracht, de hoogste prijs die een stuk Chinees porselein ooit heeft gehaald. Een kommetje dat dinsdag bij Sotheby’s in Hongkong voor 239 miljoen Hongkongse dollar (24,75 miljoen euro) werd geveild, is om andere redenen zeldzaam.

Om te beginnen werd het gemaakt voor de Chinese keizer Kangxi, die regeerde van 1661 tot 1722 en net als zijn zoon Yongzheng en kleinzoon Qianlong een grote kunstliefh­ebber was. Onder Kangxi onderhield het Chinese hof contacten met Europa. Het stuk werd gemaakt door een team ambachtslu­i van de Verboden Stad en jezuïeten. Zo werd een westerse glazuurtec­hniek gebruikt, falangcai, wat letterlijk ‘buitenland­se kleuren’ betekent. Er zijn maar drie stuks bekend met deze roze achtergron­d, en dit is het best bewaarde.

De Europese invloed is ook zichtbaar in de decoratie: behalve typisch Chinese bloemen zijn er ook bijzonder ‘exotische’ narcissen.

Het zeldzame stuk was binnen de vijf minuten geveild. Chinezen in en buiten de Volksrepub­liek bieden de laatste jaren hoge bedragen om hun erfgoed terug te krijgen. De Verboden Stad werd in de negentiend­e eeuw geplunderd door Fransen en Engelsen, en leed in de twintigste eeuw onder de revolutie. Veel stukken van de keizers zijn niet meer in China of zelfs in Azië. (isg)

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium