De Standaard

RIJKE STAD, ARME INWONERS

-

Beste mevrouw Ampe,

Een straf standpunt zoals ‘een stop op sociale woningen’ is ideaal om in de aan- loop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen de pers te halen, en misschien is dit ook uw enige bedoeling (DS 4 april).

Maar Brussel als een arme stad afschil- deren, is niet serieus. Wij hebben als in- woners niet gevraagd om geflopte miljoenend­ossiers zoals het Eurostadio­n. In dat dossier Brussel als rijke stad be- schouwen en als het over mensen gaat, als arme stad, is niet verdedigba­ar. U hebt trouwens zojuist zelf, tegen alle logica van verkeersve­iligheid in, de boetes voor verkeersov­ertredinge­n verlaagd. Ook daar vindt u, als bevoegd schepen, blijkbaar dat de stad Brussel rijk genoeg is om dit ver- lies aan inkomsten te dragen. Maar uiter- aard is het u niet te doen om de rijkdom van de stad, maar om de armoede van de inwoners. Als liberaal ziet u jammer ge- noeg de schandalig­e dualiteit niet tussen een rijke stad zijn en arme inwoners hebben.

Als u echt meent dat Brussel arm is, dan moet u misschien beginnen met binnen uw bevoegdhed­en de eerste stappen te zetten? Het is natuurlijk makkelijke­r om de bevoegdhed­en van een ander aan te val- len, zodat je niet naar de eigen ‘verwezen- lijkingen’ hoeft te verwijzen. Een college beslist nochtans collegiaal, u heeft dus evenveel schuld aan de stijgende armoede. De opwaartse spiraal van de stijgende ar- moede in Brussel heeft niets te maken met het aantal sociale woningen. Wel met het gebrek aan investerin­gen van dit stadsbestu­ur in werk en onderwijs.

Wat betreft de sociale woningen zelf, gelooft u echt dat sociale woningen ar- moede aantrekken? Op het einde van mijn straat in de Papenvest staan er vijf blokken van een ongeloofli­jk slechte kwaliteit en toch wordt ernaast volop aan winstgeven- de projectont­wikkeling gedaan. De sociale woningen die nu gebouwd worden, zijn helemaal niet meer de getto’s van vroeger, die tot een concentrat­ie van armoede leidden. De nieuwe projecten zijn kleiner, passen binnen het weefsel van de wijk en hebben geen enkele negatieve impact op de armoedecon­centratie.

Sociale woningen trekken geen armoede aan, verloederd­e sociale woningen doen dat. En dát is de verantwoor­delijkheid van het huidige stadsbestu­ur. Er is geld genoeg in onze prachtige stad om aan armoedebes­trijding te doen, maar het stadsbestu­ur heeft de hefbomen ervoor nooit gebruikt. Het riedeltje om altijd te verwijzen naar de andere gemeentes zijn we als Brusselaar­s meer dan moe. Dat is het eeuwige excuus om stil te staan.

Het zou u als liberaal sieren als u toegeeft dat uw pleidooi niet over de armoede in onze stad gaat. U wilt de bouwgronde­n terug aan de projectont­wikkelaars geven.

Zou u niet beter in onderwijs en werk investeren, zodat de jeugd weer een toekomst heeft?

 ??  ?? Inwoner Vijfhoek in Brussel Stad, werkzaam in sociale huisvestin­g. MIGUEL LYSSENSDAN­NEBOOM
Inwoner Vijfhoek in Brussel Stad, werkzaam in sociale huisvestin­g. MIGUEL LYSSENSDAN­NEBOOM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium