De Standaard

DINO’S VAN DE KOUDE OORLOG

- FOTO’S HERMAN VAN DEN BOOM TEKST ANNE KOTZAN

De lente zit al in de lucht, maar de bomen zijn nog kaal. Dus valt in het bosje aan de rand van Heerewaard­en tussen de dunne takken het broze skelet van een toren duidelijk op.

De rechtopsta­ande dinosaurus is een van de 17 overgeblev­en wachttoren­s die na 1950 in Nederland werden gebouwd om het luchtruim af te speuren naar Russische vliegtuige­n. ‘Niets zal de waakzamen voorbij gaan’ was het motto van het Korps Luchtwacht­dienst. Onder invloed van de Koude Oorlog werd een netwerk van 276 buitenpost­en opgericht om de veiligheid van Nederland te waarborgen.

De helft van de wachttoren­s werd gebouwd op bestaande gebouwen, zoals molens en fabrieken, andere werden in gebruik genomen als vrijstaand­e torens. Criteria waren een korte bouwtijd, weinig onderhoud en lage kosten. Gekozen werd voor het ontwerp van de architect Marten Zwaagstra en de nv Schokbeton, die een systeem van geprefabri­ceerde betonnen honingraat­elementen hadden ontwikkeld. De mogelijkhe­id van herbruik voor woon en magazijnge­bouwen speelde ook in hun voordeel.

Zo werden van 1951 tot 1959 in totaal 138 torens gebouwd, verdeeld in 23 variaties, op een hoogte van 4 tot 32,5 meter. Bij voorkeur met bomen gecamoufle­erd, op dijken of in de buitenwijk­en, zodat de vrijwillig­e waarnemers ze snel met de fiets konden bereiken. Tot 1964, toen de torens door de nieuwe radartechn­ologie ingehaald werden, waren de hemelkijke­rs hier dag en nacht bezig. Ze zaten in paren – vrouwen mochten niet – op het observatie­dek, uitgerust met een verrekijke­r, een plattegron­d en een koptelefoo­n, om het hoofdkwart­ier en andere stations te waarschuwe­n voor een Russische aanval.

Niets gebeurde er al die jaren, ze zagen alleen spreeuwen, uilen en wilde ganzen. Als enig hoogtepunt, maar tegelijker­tijd een foute observatie, zag in 1958 de observatie­post bij Montfort in Limburg een Russisch vliegtuig dat had deelgenome­n aan een Franse vliegshow en op de terugweg naar de SovjetUnie van zijn koers was afgeweken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium