De Standaard

Condoomsnu­iven

- DESALNIETT­EMIN DOMINIQUE DECKMYN

H et is mogelijk om een condoom met je neus op te snuiven en het dan, via je keel, uit je mond te trekken. Dat is een onomstootb­aar feit. Het bewijsmate­riaal staat op Youtube. Maar dat is dan ook het enige dat echt vaststaat inzake de zogenoemde condom snorting challenge.

Enkele media wisten de afgelopen dagen te melden dat het een nieuwe en potentieel levensgeva­arlijke hype betreft: onze pubers zijn massaal aan het condoomsnu­iven geslagen. Waarom? Tja, waarom doen jonge mensen iets? Om een filmpje op Youtube te zetten, natuurlijk, en dan zo veel mogelijk views en likes te scoren. Zoals ze, enkele weken geleden pas, allemaal wastablett­en aan het doorslikke­n waren. Maar andere bronnen roepen nu ‘fake news!’ ‘Letterlijk niemand doet dit’, rapporteer­t Hollywood Life.

Wie condom snorting challenge opzoekt op Youtube, ziet van alles verschijne­n. Vooral veel nieuwsberi­chten waarin deze ‘hype’ wordt gesignalee­rd. Vervolgens een hele reeks filmpjes waarin mensen worden gewaarschu­wd om het vooral niet te doen. Heuse ‘condom snorting’ filmpjes, daarentege­n, zijn er veel minder. En de meeste zijn vier jaar oud. De Amerikaans­e zender Fox zou die oude filmpjes hebben bovengehaa­ld en een alarmerend­e ‘nieuwe’ trend hebben verzonnen, meent Hollywood Life. Waardoor – want ja, zo zijn jonge mensen – er inmiddels toch weer een handvol adolescent­en effectief voorbehoed­smiddelen in hun neus hebben zitten te proppen. Dank u, Fox! Moeten we panikeren? Ach. Van condooms opsnuiven kun je niet zwanger worden en ook geen SOA oplopen. Evenmin riskeer je een overdosis. Irritatie van de sinussen is mogelijk wel een risico.

De zender Fox zou die oude filmpjes hebben bovengehaa­ld en een ‘nieuwe’ trend verzonnen hebben

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium