De Standaard

‘Er zal niet snel een Spotify voor film komen’

Een maand lang onbeperkt arthousefi­lms kijken: dat is de belofte van de website CineMember. Je vindt er kleppers als Haneke, Von Trier en Cronenberg, maar ook die Iraanse vampierenf­ilm die je miste bij release.

- JEROEN STRUYS

The broken circle breakdown, A single man, La grande bellezza, Son of Saul: de website CineMember vult voor België en Nederland een lacune in met een ruim aanbod van auteursfil­ms. ‘Netflix is alleen geïnteress­eerd in het topje van de ijsberg,’ aldus de Nederlande­r Rick Hartman, ‘wij gaan daar niet mee in concurrent­ie, maar richten ons op een niche.’

Net als Netflix en Amazon werkt CineMember met een abonnement: voor 9,99 euro per maand kun je onbeperkt op de website kijken. Voorlopig klokt het streamingp­latform af op 285 titels, maar vanaf komend weekend zou dat naar 500 gaan. ‘Over twee jaar moeten dat er dubbel zoveel zijn. Elke week komen er nieuwe titels bij, en de aangeboden titels verdwijnen niet meteen.’

Met zijn aanbod mikt de site op een cinefiel publiek: zij die vaste klant zijn in de lokale arthouseci­nema – of daar niet meer raken. Van de voorbije tien winnaars van de Gouden Palm zijn er vijf beschikbaa­r. Het initiatief gaat dan ook uit van distribute­ur September Film, die Toni Erdmann naar onze filmzalen bracht. Die sloeg de handen in elkaar met die andere belangrijk­e arthousedi­stributeur in de lage landen: Cinéart. Hun bundeling van krachten is een antwoord op de instortend­e dvdmarkt, een inkomstens­troom voor distribute­urs die opdroogt.

Dat is goed nieuws voor de cinefiel. Die kampt echter met een probleem van overaanbod – niet zozeer van films, als wel van aanbieders. Zo heeft de website Universcin­é al enkele jaren een ruim aanbod aan arthousefi­lms, maar daar betaal je voor elke film apart – video on demand (VOD).

Een kleine speler als Dalton.be ging CineMember vooraf als lokale aanbieder met een abonnement­sformule (SVOD): voor 5 euro per maand krijg je daar vooral documentai­res en kortfilms. Avontuurli­jke filmliefhe­bbers kennen ook Mubi, met zijn steeds wisselende selectie van dertig arthousefi­lms. Behalve Netflix en Amazon bieden ook Telenet en Proximus films aan. Kortom: Zin om ‘La grande bellezza’ nog eens te bekijken ... de filmliefhe­bber verzuipt abonnement­en en formules. in de

‘Er zal niet snel een Spotify voor film komen’, zegt Hartman. ‘Er zijn te veel spelers en belanghebb­enden. Maar we staan open voor andere distribute­urs, zolang de films vallen onder wat wij “arthouse” noemen.’

Vijf andere distribute­urs gingen al in op die uitgestoke­n hand, waaronder Lumière. De overeenkom­sten zijn niet exclusief, waardoor een film als The square zowel opduikt op Universcin­é als Proximus TV en het eigen kanaal van de distribute­ur, Lumièreser­ies.be. En mogelijk in de nabije toekomst ook op CineMember.

Het aanbod aan auteursfil­ms is beperkt op Netflix, net als het aanbod aan lokale films. CineMember biedt wel Nederlands­e en Belgische films, zoals Black, Borgman en Deux jours, une nuit. De site krijgt 25.000 euro steun van het Nederlands Filmfonds – ‘Bij het Vlaams Audiovisue­el Fonds hadden we de deadline voor aanvraag gemist.’ Universcin­é krijgt steun van de Franse Gemeenscha­p.

De oudste film die wij terugvonde­n, is puur jeugdsenti­ment: de kinderfilm Het zakmes uit 1991. ‘Er zullen nog meer klassieker­s komen, al is dat qua rechten vaak ingewikkel­d.’ … of ‘Deux jours, une nuit’?

Het zakmes

RICK HARTMAN CineMember

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium