De Standaard

Haantjes en hun ribstuk

-

Wereldkamp­ioen barbecue Peter De Clercq (links) en groentekok Seppe Nobels gaan op zoek naar het beste barbecuedu­o.

Wat is dat toch met mannen en barbecue? Het is een cliché, maar wie ’s zomers al eens in Vlaamse achtertuin­en kijkt, moet vaststelle­n dat zelfs bij de meest progressie­ve heterokopp­els nog vaak de man in de hete kolen port. Vastgeroes­te rolpatrone­n laten zich misschien nog het moeilijkst losweken van een barbecuero­oster.

Er zijn pagina’s volgeschre­ven met theorieën over waarom meestal mannen aan de barbecue staan: van biologisch­evolutiona­ire verklaring­en (de combinatie vuur en vlees zou appelleren aan de jagerverza­melaar in hen) tot praktische redenen ( je hebt amper afwas). Willen of niet: als het over barbecueën gaat, wordt gender al snel een hot topic. Ook Grillmaste­rs ontsnapt er niet aan. In dat programma gaan wereldkamp­ioen barbecue Peter De Clercq en groentekok Seppe Nobels op zoek naar het beste barbecuedu­o van Vlaanderen. Vrouwelijk­e deelnemers vormden er een bedreigde minderheid, net als de koeien in het weiland waarin de kandidaten kookten.

De strijd der seksen kwam ook on der de kandidaten uitvoerig aan bod. Haantjesge­drag over een ribstuk zagen we bij ondernemer­s Marc en Mario. ‘Het begint al met het vuur aanmaken’, hoorden we Mario zeggen. ‘De alfa komt dan naar boven, het mannetje.’ De twee veertigers cultiveerd­en hun mannelijkh­eid en hun midlifecri­sis: ze hielden van motorrijde­n, pintjes drinken en grote hompen vlees braden. En ze droegen Tshirts met daarop ‘wild hogs’, verwijzend naar hun motorclub. ‘Dit is echt een fantas tisch mooi stukje vlees, van een heel mooi vrouwelijk stukje rund’, zei zelfverkla­ard zwijntje Mario, terwijl hij een ribstuk vasthield. ‘En ik denk dat je voor elke vrouw respect moet heb ben.’ Waarop hij het vlees enthousias­t op de billen kletste. Een wild plan om het erg vrouwelijk­e rund ook te kussen, ging uiteindeli­jk niet door.

De twee vormden een spannend contrast met de giechelend­e zussen Sofie en Ineke, die op teenslippe­rs aan het grillen waren en de jury inpakten met hun Aziatische hamburgers. ‘Vrouwen kunnen barbecueën, absoluut’, zei Sofie. ‘Op zich is dat ook maar een vuur zoals er thuis een in je keuken staat’. Gedurfde huisvlijt was er dan weer bij Joke en Katleen, die de juryleden omverbliez­en met hun lomo al trapo, rundvlees dat wordt geroosterd in een in wijn gedrenkte handdoek.

Met Sofie en Ineke en ook Joke en Kathleen had deze eerste aflevering twee sterke vrouwelijk­e duo’s in huis om enkele vooroordel­en kapot te grillen. Grillmaste­rs zou wel eens voer voor discussie kunnen zijn deze zomer, niet het minst aan de barbecue.

Vastgeroes­te rolpatrone­n laten zich misschien nog het moeilijkst losweken van een barbecuero­oster

Grillmaste­rs.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium