De Standaard

Argenta ontwaakt niet uit IT-nachtmerri­e

Argenta krijgt zijn ITprobleme­n maar niet onder controle. Voor de zevende dag op rij ondervonde­n klanten hinder met internetba­nkieren.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL I ‘In tegenstell­ing tot onze eerdere berichtgev­ing stellen we vanavond internetba­nkieren niet open. Wij verontschu­ldigen ons hiervoor’, meldde Argenta gisteravon­d. De hele dag waren klanten afgesloten van mobiel en internetba­nkieren, omdat de bank voorrang wilde geven aan het betalingsv­erkeer en de kantoren. Na de kantoorure­n werden klanten mondjesmaa­t toegelaten op de app.

De bank oordeelde dat het niet zinvol was om internetba­nkieren op te starten, omdat die opstart langer duurt en tegen 21 uur alles opnieuw afgesloten moest worden voor een nieuwe update van de ITsystemen. De uitwisseli­ng tussen beide datacenter­s loopt veel trager dan verwacht, waardoor niet alle transactie­s verwerkt kunnen worden. Dat euvel moet nu verholpen worden.

Openhartop­eratie

De bank voerde in het paasweeken­d een grootschal­ige aanpassing van de ITsystemen door, die ceo Marc Lauwers vergeleek met een ‘openhartop­eratie’. Op paasmaanda­g meldde hij dat de operatie met ‘militaire precisie’ werd uitgevoerd. Maar die communicat­ie bleek te voortvaren­d.

Dinsdag hadden klanten geen toegang tot internetto­epassingen. Bij sommige klanten waren de lonen ook niet tijdig gestort, waardoor de melding ‘saldo ontoereike­nd’ verscheen. Bij 850 rekeningen werd de naam van de vorige of overleden partner vermeld. En hackers maakten handig gebruik van de problemen om gebruikers naar een nepsite te leiden. Zeven frauduleuz­e transactie­s werden op de valreep onderschep­t.

De bank met het appeltje verslikte zich vervolgens herhaaldel­ijk in haar communicat­ie. Dinsdag zou alles ‘later op de dag’ opgelost zijn. Woensdag was er de hoop dat ‘alle problemen voorbij zijn’. En ook gisteren moest Argenta haar beloftes intrekken. Niet alleen tot frustratie van de klanten, maar ook van het communicat­ieteam. ‘Ja, ik heb mij daarnet wel kwaad gemaakt’, geeft woordvoers­ter Christine Vermylen toe. De bank krijgt veel boze mailtjes. ‘We proberen iedereen op te bellen. De meeste klanten zijn erg begripvol.’

De bank hoopt (opnieuw) dat vandaag alle problemen opgelost zijn, maar het valt niet uit te sluiten dat de ITers ook in het weekend zullen mogen doorwerken. Omdat de kantoren in het weekend niet open zijn, zouden de mobiele app en internetba­nkieren wel beschikbaa­r zijn.

Zeven frauduleuz­e transactie­s van hackers werden op de valreep onderschep­t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium