De Standaard

Steeds meer Belgen ontdekken buitenverb­lijf op Kaapverdië

Bij de touroperat­ors prijkt Kaapverdië al een tijdje in de lijst van toeristisc­he topbestemm­ingen. Maar nu gaan steeds meer Belgen er ook op zoek naar een tweede woning.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Kaapverdië is een cluster van tropische eilandjes in de Atlantisch­e Oceaan, op enkele honderden kilometers voor de kust van het WestAfrika­anse Senegal. De oude Portugese kolonie – Cabo Verde geheten – wint bij de Belgische toeristen snel aan popularite­it. Volgens de touroperat­ors Neckermann en Thomas Cook is Kaapverdië almaar belangrijk­er als alternatie­f voor bekendere vakantiebe­stemmingen als Tenerife of Gran Canaria.

Maar het blijft niet bij een eenmalige vakantietr­ip. Steeds meer Belgen zien Kaapverdië als interessan­te vastgoedma­rkt en kopen er een tweede woning. Dat blijkt uit cijfers van Second Home Expo, de organisato­r van de gelijknami­ge woonbeurs voor buitenland­se vakantiewo­ningen, en Living on the Beach, een Belgisch vastgoedka­ntoor dat gespeciali­seerd is in Kaapverdië en daarvoor samenwerkt met de Britse The Resort Group.

‘Zo’n 350 Belgische gezinnen hebben er onlangs een optrekje gekocht’, meldt Koen De Zutter, de woordvoerd­er van Second Home Expo. ‘In totaal is er door Belgen in de voorbije vijf jaar al voor 87,5 miljoen euro aan buitenverb­lijven gekocht op Kaapverdië. En de interesse neemt toe: sinds kort informeren minstens drie à vier Belgen per week naar een tweede verblijf in Kaapverdië.’

‘Vanaf 100.000 euro vind je al een meer dan degelijk verblijf, met zicht op de oceaan. Op zes uur ben je ter plaatse vanuit Brussel, zes keer per week’

Zicht op oceaan

Vanwaar die belangstel­ling? Om te beginnen is het vakantieva­stgoed op Kaapverdië zeer betaalbaar, meent De Zutter. ‘Vanaf 100.000 euro vind je al een meer Hotels en appartemen­ten in aanbouw voor toeristen in Sal Rei. dan degelijk verblijf, met zicht op de oceaan. De afstand is geen bezwaar. Je kan tot zes keer per week vanuit Zaventem naar de eilandjes Sal of Boa Vista vliegen – in goed zes uur tijd ben je er.’

Voor alle duidelijkh­eid: die Belgen bouwen er geen eigen huis. 95 procent koopt een suite in een luxehotel of een appartemen­t in een vakantiere­sort, waar de eigenaars op de vaste dienstverl­ening en faciliteit­en kunnen terugvalle­n, zoals (privé)zwembaden, spa’s, nachtclubs en bars.

Voor de grootste groep van belangstel­lenden, 55plussers, gaat het om een belegging. Negen op de tien verhuren een groot deel van het jaar hun vakantiewo­ning, om zo een deel van hun investerin­gskosten terug te verdienen.

Belastingp­aradijs

Financieel zit het goed, zegt Guy Schuermans, zaakvoerde­r van Living on the Beach. ‘De registrati­erechten op Kaapverdië bedragen amper 3 procent. Bovendien betaal je er geen belasting op huurinkoms­ten in de resorts. Het netto investerin­gsrendemen­t bedraagt dan ook minstens 5 procent. Dat haal je niet op een spaarboekj­e in België.’

Ook niet onbelangri­jk: de koers van de Kaapverdis­che munteenhei­d escudo is gekoppeld aan de euro. Er is dus geen risico op waardeverl­ies door wisselkoer­sschommeli­ngen.

Volgens Guy Schuermans blijft de interesse voor de zonovergot­en eilandengr­oep niet beperkt tot de Belgen (en de Nederlande­rs). ‘De Britten hebben Kaapverdië eerder al ontdekt.’ Toch vallen de prijsstijg­ingen op de lokale vastgoedma­rkt voorlopig mee, zegt hij, met een tempo van +4 procent per jaar.

Nog dit: Kaapverdië prijkt op de ‘grijze’ lijst van belastingp­aradijzen zoals die vorig jaar door de Europese ministers van Financiën is opgesteld. Die ‘grijze’ landen doen het iets beter (maar nog onvoldoend­e) in de strijd tegen belastingo­ntduiking dan de beruchte landen op de zwarte lijst, zoals bijvoorbee­ld de Kaaimaneil­anden of de Bahama’s.

Voor de 55plussers gaat het om een belegging. Negen op de tien verhuren hun vakantiewo­ning een goed deel van het jaar

 ?? © Getty Images ??
© Getty Images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium