De Standaard

Eindzege lonkt voor Roglic in Baskenland

Davis Cupkapitei­n Johan Van Herck moet een Amerikaans­e topselecti­e bekampen zonder Steve Darcis en David Goffin, beiden out met fysiek leed. Ook de geschorste dienstweig­eraars Arthur De Greef en Kimmer Coppejans ontbreken.

- MARC VERMEIREN

BRUSSEL I Tegenover drie Amerikanen uit de top twintig is Ruben Bemelmans (ATP 110) de hoogst gerangschi­kte Belg. Met Darcis of Goffin in de gelederen kon België altijd rekenen op een individuel­e uitschiete­r, waardoor zelfs tegenstand­ers als Duitsland, Australië of Argentinië voor de bijl gingen. Geconfront­eerd met de Amerikaans­e overmacht moet Johan Van Herck (43) nu zijn ambities wijzigen.

‘Met Joran Vliegen en Sander Gille gaan we twee nieuwe spelers integreren. Beiden stonden al sinds vorig jaar op de radar. We zullen efficiënt moeten omspringen met de weinige kansen die we zullen krijgen. Ik zou graag zien dat we onder de huid van de Amerikanen geraken. Tegelijker­tijd zijn we ons goed bewust van hun kracht. We zullen heel veel mirakels nodig hebben.’

Reizen om te leren

Met de terugkeer van Rafael Nadal bezit anno 2018 alleen Spanje een sterkere selectie dan de VS, die een recordaant­al van 32 Davis Cups in huis hebben. ‘Het huidige Amerika geldt voor mij, samen met Spanje en Kroatië, als favoriet voor de eindzege. Ook hun dubbelteam is absolute wereldtop.’ Het wordt reizen om te leren, dus. ‘We hebben alleszins niets te verliezen. Qua ervaring en spelniveau kunnen onze spelers veel halen uit deze confrontat­ie. Ik zal tevreden zijn als zij als betere spelers Nashville verlaten.’

Het Belgische tennis kende al vrolijker tijden. De dames van de Fed Cup kibbelden erop los, onze primussen David Goffin en Elise Mertens zoeken hun beste vorm en de afzegginge­n van Arthur De Greef en Kimmer Coppejans schaadden de reputatie van het Davis Cupteam als bastion van eendracht en solidarite­it. Dat ook zijn geesteskin­d deelt in de kritiek, zint Van Herck niet. ‘Het lijkt alsof ik en mijn spelers niet meer door dezelfde deur kunnen. Dat is absoluut niet waar. Arthur en Kimmer komen ook in de toekomst nog in aanmerking voor een selectie. En Goffin blijft voor mij een vaste waarde. Ja, hij heeft voor deze campagne afgezegd, maar het tornooi in Miami (waar Goffin kansloos verloor van de Portugese middenmote­r João Sousa, red.) toonde hoe delicaat zijn oogletsel wel is.’ Vlnr: Coach Van Herck, Bemelmans, Vliegen, Gille en De Loore.

Primoz Roglic heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van het Baskenland. De Sloveen reed in de tijdrit negen seconden sneller dan Bevin (BMC) en elf tellen rapper dan Kiryienka (Sky). Roglic, die ook in de bergetappe­s al met de besten naar boven reed, neemt een optie op de eindzege. In de stand heeft hij nu 34 seconden voorsprong op Julian Alaphilipp­e. De Fransman van Quick Step reed met de achtste tijd een prima tijdrit. In de Ardennenkl­assiekers wordt hij straks de uitdager van Alejandro Valverde. Ook Kwiatkowsk­i (5de), Matthews (6de) en onze landgenoot Dylan Teuns (11de) etaleerden gisteren hun vorm voor de Ardennen. (bvc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium