De Standaard

Bedrijf spreekt van ‘afrekening’

De gerechteli­jke politie en het Voedselage­ntschap vielen vorige week binnen in een dierenvoed­ingsbedrij­f. Het verdachte vlees wordt vernietigd.

- SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I Speurders vielen met het Voedselage­ntschap (FAVV) net voor het paasweeken­d binnen bij Hay Import Export in SintLambre­chtsHerk. Het Limburgse bedrijf is gespeciali­seerd in petfood, voeding voor huisdieren, vooral bestemd voor de export. De speurders verzegelde­n het bedrijf. De boekhoudin­g werd in beslag genomen en de verdachte dierenvoed­ing wordt vernietigd.

Tijdens de huiszoekin­g werd vastgestel­d dat de identifica­tiedocumen­ten voor het vlees ontbraken. Ook waren de exportdocu­menten voor koeienmage­n bestemd voor Vietnam niet in orde. Volgens Katrien Stragier, de woordvoers­ter van het FAVV, heeft het agentschap eind 2017 twee klachten over het bedrijf ontvangen. Een klacht is afkomstig van een particulie­r, een ander van een concurrent in de sector.

‘Niets verkeerd gedaan’

Speurders van het Voedselage­ntschap gingen ter plaatste, maar stelden geen onregelmat­igheden vast. Toch werd in maart 2018 een procesverb­aal overgebrac­ht aan het parket van Limburg omdat er vermoedens waren over administra­tieve tekortkomi­ngen in de aan en afvoer van het vlees. Het parket stelde een onderzoeks­rechter aan die tot een huiszoekin­g overging.

Zaakvoerde­r Y. Kahraman reageerde vrijdag vanuit Nederland ontstemd. ‘Nog nooit hebben wij een controle met negatief resultaat gehad. Bij ons gebeuren geen rare dingen. Alle exportpapi­eren zijn in orde. We hebben niets verkeerd gedaan.’ Op de vraag waarom de huiszoekin­g dan plaatsvond, is Kahraman duidelijk: ‘Wij hebben veel en grote concurrent­en. We worden gewoon genaaid.’

Volgens het FAVV is bij eerdere routinecon­troles niets opvallends vastgestel­d. Maar, geeft Stragier aan, ‘routinecon­troles zijn niet voldoende om dergelijke fraude uit te spitten’.

Stragier herhaalt daarmee wat FAVVtopman Herman Diricks eerder zei aan De Standaard. Volgens Diricks zijn de routinecon­troles van het FAVV ‘onvoldoend­e om ernstige fraude op te sporen’ en ‘zijn daarvoor een gerechteli­jk onderzoek en bijzondere opsporings­technieken nodig’.

Substituut­procureur Bruno Coppin zegt dat onderzocht wordt of het gaat om onzorgvuld­igheden dan wel om opzettelij­ke inbreuken. Vietnam is inmiddels op de hoogte gebracht. bij Hay Import Export wordt vernietigd.

‘We hebben veel en grote concurrent­en. We worden gewoon genaaid’ Y. KAHRAMAN

Zaakvoerde­r Hay Import Export

 ?? © Boumediene Belbachir ?? Verdacht vlees
© Boumediene Belbachir Verdacht vlees

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium