De Standaard

Op droog zaad

-

De financieri­ng van het Fanc is zeer afhankelij­k van de bijdragen die de uitbaters van de kerncentra­les in Doel en Tihange moeten betalen. Naar schatting 80 procent van de activiteit­en van de Belgische nucleaire toezichtho­uder wordt betaald met centen die afkomstig zijn van vooral Electrabel.

In november nam de onrust bij de werknemers van het Fanc over de toekomst van hun job plots toe. De bedrijfsto­p waarschuwd­e toen voor een sterke verminderi­ng van de inkomsten vanaf 2022 wegens de sluiting van de kerncentra­les.

De vrees werd nog meer aangewakke­rd toen bleek dat het Fanc in een eerste begrotings­voorstel voor 2018 een bedrag van bijna 900.000 euro had gereservee­rd voor ontslagver­goedingen.

Voor de vakbonden is het een raadsel waarom de afscheidne­mende topman Jan Bens de voorbije jaren heeft nagelaten om naar de regering te stappen met een voorstel om de financieri­ng van het Fanc te hervormen. Zodat het agentschap ook na de sluiting van de kerncentra­les over voldoende financieri­ng zou beschikken om toezicht te houden op de nucleaire veiligheid in en rond de centrales van Doel en Tihange.

Geneeskund­e

Het Fanc gaat de komende jaren bovendien almaar meer werk krijgen in de medische sector door de uitbouw van de nucleaire geneeskund­e, is te horen bij nucleaire experts.

Het ziet ernaar uit dat voor de nieuwe topman Frank Hardeman het veiligstel­len van de financie ring van het Fanc een van zijn eerste grote opdrachten wordt. In 2022 worden immers de eerste kernreacto­ren stilgelegd.

Het Fanc heeft zichzelf geen dienst bewezen door vraagteken­s te plaatsen bij de toekomst, is te horen bij ingewijden. Zeker in een periode waarin de hele nucleaire sector in ons land het moeilijker krijgt om vacatures in te vullen. De interesse voor een loopbaan in die sector is immers aan het tanen.

Eigenlijk zou het Fanc een tandje moeten bijsteken om voldoende kennis in de eigen rangen te hebben, is te horen. Om te vermijden dat het meer en meer een beroep moet doen op externe consultant­s. Die ook door Electrabel in de arm worden genomen of bij de nucleaire exploitant­en aan de slag zijn geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium