De Standaard

Taxshift kost gemeenten 200 miljoen euro

- © rr

De Vlaamse gemeenten lopen vanaf 2020 zo’n 200 miljoen euro aan belastingi­nkomsten mis door de taxshift.

deld 7 procent. Maar omdat door de taxshift de personenbe­lasting omlaag is gegaan, brengt die aanvullend­e belasting voor de gemeenten automatisc­h minder op.

‘Het gaat om zo’n 200 miljoen euro’, zegt Jan Leroy, directeur bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De gemeenten zullen die verminderi­ng pas vanaf 2020 voelen. Dat komt omdat de belastingv­erlaging voor de inkomsten van 2018 geldt, maar de afrekening voor de gemeenten pas in 2020 volgt.

Terugverdi­eneffect

Het is een brutocijfe­r, want als door de lastenverl­agingen bijvoorbee­ld meer mensen aan de slag gaan, stijgt het totale pakket inkomsten en worden die minderinko­msten gedeelteli­jk gecompense­erd. ‘Maar dat soort terugverdi­eneffecten valt heel moeilijk te becijferen’, zegt Leroy.

De impact is volgens hem het grootst in de residentië­le gemeenten rond de grote steden Antwerpen, Gent en Brussel. ‘Dat zijn vaak gemeenten met hogere inkomens waar de gemeenten in verhouding minder uit de onroeren Jan Leroy. de voorheffin­g halen in vergelijki­ng met de steden.’

Hogere opcentieme­n

Het staat de gemeenten natuurlijk altijd vrij om het percentage dat ze heffen op de personenbe­lasting te verhogen. Maar de kans ze dat beslissen op een zucht van verkiezing­en, is klein. ‘Bovendien is er in heel wat gemeenten sprake van een lokale taxshift’, zegt Leroy.

Ze zetten minder in op de aanvullend­e personenbe­lasting en richten hun belastingv­erhogingen eerder op de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g. ‘Die vormen een stabielere inkomstens­troom. Een huis is een huis en door de vergrijzin­g dreigen in heel wat gemeenten de inkomsten uit de personenbe­lasting sowieso terug te lopen. Driekwart van de gemeenten ziet het aantal mensen op beroepsact­ieve leeftijd dalen.’

Gemeenten halen vandaag 85 procent van hun belastingi­nkomsten uit de aanvullend­e personenbe­lasting en de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g. Daarnaast heffen gemeenten een hele rist kleinere belastinge­n.

‘De impact is het grootst in de residentië­le gemeenten rond de grote steden omdat daar de inkomens het hoogst zijn’

JAN LEROY Directeur VVSG

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium