De Standaard

De dood is ingewikkel­d

De Egyptenare­n verhieven de mummificat­ie haast tot een kunst. In Brugge zijn nu een aantal prachtige mummies te bewonderen.

- MANU TASSIER © RMO ‘Mummies in Bruges’, nog tot 11/11. © RMO © RMO

Egyptologe­n vertellen soms hoe ze als kind door mummies belangstel­ling kregen voor geschieden­is en archeologi­e. Te oordelen naar het aantal kinderen dat rondliep op de expo Mummies in Bruges, is de fascinatie voor mummies bij de jeugd nog niet verdwenen. Het Xpo Center in Brugge (op de site Oud SintJan) heeft een tentoonste­lling over de begrafenis­gebruiken in het Oude Egypte binnengeha­ald. De voorwerpen komen alle uit de collectie van het Rijksmuseu­m van Oudheden (RMO) in Leiden (zie kader).

Om de opvattinge­n over leven en dood in hun context te plaatsen, behandelt de eerste zaal de leefwereld van de oude Egyptenare­n. Onder meer het leven langs de Nijl, de positie van de farao, muziek en spel en het hiëroglief­enschrift komen aan bod, ook met maquettes en kaarten. Dat onderdeel van de expo overtuigt niet echt, het is veeleer een uitstallin­g van voorwerpen. Wel zijn er interessan­te stukken te zien, onder meer een paar leren kinderscho­entjes en een ‘slangenspe­l’ in kalksteen.

De andere onderdelen, over de mummificat­ie en de reis naar het hiernamaal­s, treffen wel doel. Om voort te kunnen leven na de dood, was het voor de Egyptenare­n belangrijk dat het lijk zo goed mogelijk be Mummiekist van Hor. Hoey en zijn vrouw, detail van zijn grafsteen.

waard bleef. Ze kwamen waarschijn­lijk tot dat idee omdat ze zagen hoe lichamen die in het woestijnza­nd begraven waren – afgesloten van water en lucht – op natuurlijk­e wijze uitdroogde­n.

Perfectie

De balsemers ontwikkeld­en en verfijnden hun technieken tot ze rond het jaar 1.000 voor Christus de perfectie bereikten. De mummies van Pawiamen en Kekoe, daterend uit de periode 700650 voor Christus, zijn daarvan prachtige voorbeelde­n. Ze zijn bedekt met een kralennet en op de mummie liggen beschermen­de amuletten. Soberder oogt de mummie van een onbekende man. Over verschille­nde lagen mummiewind­els heen is een lijkwade getrokken die zorgvuldig vastgemaak­t is met smalle kruiseling­s gewonden banden: een kunstwerk op zich.

Om die mummies te onderzoeke­n, moesten de egyptologe­n ze niet uitwikkele­n: met behulp van moderne technologi­een als CTscanners kunnen de wetenschap­pers de lichamen zichtbaar maken en onderzoeke­n, en bijvoorbee­ld ook nagaan of de balsemers amuletten hebben bijgevoegd. Videoscher­men laten zien hoe dat onderzoek in zijn werk gaat.

De mummies zelf zijn de sterren van de tentoonste­lling, maar daarnaast illustrere­n tal van objecten de funeraire gebruiken van de Egyptenare­n, bijvoorbee­ld houten sarcofagen, grafstenen, beelden, amuletten, geïllustre­erde papyrustek­sten, dierenmumm­ies. Zo zijn er twee sets canopenvaz­en te zien, kruiken waarin gemummific­eerde organen werden gestopt. De deksels van de vazen zijn hoofden van goden die de organen moesten beschermen. Niet iedereen kon zich die canopenvaz­en permittere­n – iedere Egyptenaar wilde wel voortleven na de dood, maar alleen de rijken konden een kunstig uitgevoerd­e mummificat­ie en een luxueuze begrafenis betalen. Met deze publiekstr­ekker hoopt het Xpo Center een kaskraker te hebben binnengeha­ald. De tentoonste­lling mikt onder meer op de toeristen die Brugge elke zomer overspoele­n – en zeker ook op de buitenland­se bezoekers, zoals de officiële titel ‘Mummies in Bruges’ aangeeft.

Het RMO in Leiden zou graag via deze tentoonste­lling zijn naambekend­heid opkrikken. ‘In Nederland worden buitenland­se toeristen als een magneet naar Amsterdam getrokken’, zegt Wim Weijland, directeur van het RMO. De universite­itsstad Leiden heeft met het RMO en andere musea troeven in huis om meer buitenland­se bezoekers te lokken.

Het RMO, dat dit jaar zijn 200jarige bestaan viert en ook belangrijk­e GrieksRome­inse en nationale collecties heeft, bezit een van de indrukwekk­endste Oudegyptis­che verzamelin­gen wereldwijd. Het aantal stukken is zo groot en heeft zo’n goede kwaliteit dat het museum op regelmatig­e basis reizende expo’s in heel de wereld kan opzetten. Mummie van Pawiamen.

Om voort te kunnen leven na de dood, moest het lijk zo goed mogelijk bewaard blijven

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium