De Standaard

Broeikasga­s wordt grondstof

Van kunststoff­en over bouwmateri­alen tot koolstofne­utrale brandstoff­en: steeds meer producten kunnen worden gemaakt van de CO2 uit fabrieksro­ok of zelfs uit de lucht.

- SENNE STARCKX © Michel Houet/belga

Vanaf volgend jaar wil de grote cement en klinkerfab­riek van CBR in het Luikse Lixhe haar CO2uitstoo­t drastisch doen dalen. Ingenieurs installere­n er een revolution­aire technologi­e om de CO2 te onderschep­pen die vrijkomt bij het verhitten van de gemalen kalk. Normaal mengt die zich met de rook uit de cementoven­s, waardoor ze moeilijk kan worden afgezonder­d. Met de nieuwe technologi­e is dat euvel van de baan en kan de fabriek twee derde van haar broeikasga­ssen ‘afvangen’.

Dat de cementindu­strie wel wat koolstofar­me innovatie kan gebruiken, bewijzen de mondiale emissiecij­fers. In zijn eentje is de sector verantwoor­delijk voor liefst vijf procent van de totale menselijke broeikasui­tstoot – dubbel zoveel als de luchtvaart.

Als het project in Lixhe de verwachtin­gen inlost, zou het een van de schaarse successen zijn van car Het Luikse cementbedr­ijf bon capture and storage (CCS). Die aanpak werd tien jaar geleden met veel poeha door de club van energieint­ensieve bedrijven gelanceerd als antwoord op de klimaatcri­sis, maar is ondertusse­n veel krediet kwijtgespe­eld. ‘De concentrat­ie en de zuiverheid van CO2 liggen in fabrieksro­ok doorgaans veel te laag om het gas er efficiënt, zonder veel extra energie, uit te halen’, zegt Tomas Wyns, onderzoeke­r aan het Instituut voor Europese Studies van de VUB en specialist internatio­naal klimaatbel­eid. ‘De elektricit­eitsbedrij­ven die met CCS experiment­eerden, werden al snel geconfront­eerd met toenemende productiek­osten. Doordat hernieuwba­re energie de voorbije jaren goedkoper is geworden, kregen ze het financiële plaatje niet rond.’

Volgens Wyns is het opvangen van CO2 alleen doenbaar bij zogenaamde procesemis­sies, uitstoot die niet afkomstig is van verbrandin­g. Daarom worden de cementoven­s in Lixhe omgebouwd, zodat ze alleen hun hitte afgeven aan de kalk en er zuivere en geconcentr­eerde CO2 naar buiten stroomt.

‘De Gentse hoogovens zouden onze vraag naar ethyleen volledig kunnen dekken. Potentieel een grote winst, zowel voor het milieu als voor de Vlaamse economie

Groenten telen met CO2

Maar wat moet de cementfabr­iek met die CO2? Oorspronke­lijk wilde men het goedje massaal in de grond pompen, in verlaten gas of olievelden, bijvoorbee­ld. Maar ook dat kost geld, en bovendien is er een hele logistieke keten voor nodig.

Een andere mogelijkhe­id is recyclage: de CO2 gebruiken als grond stof. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Koolstofdi­oxide wordt al decennia aan frisdranke­n toegevoegd. En het wordt al jarenlang in serres gespoten om de groei van groenten en fruit te stimuleren.

Om de broeikasui­tstoot gevoelig te kunnen terugdring­en, moet CO2recycla­ge ook uitgerold worden in grote industriël­e sectoren. ‘Grosso modo zien we drie categorieë­n van eindproduc­ten: polymeren en andere chemische bouwstenen, brandstoff­en en (constructi­e)materialen’, zegt Heleen De Wever, het hoofd van het biotechnol­ogieteam aan de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (Vito) die een voortrekke­rsrol speelt in het onderzoek naar CO2recycla­ge.

De ovens van ArcelorMit­tal

De Wever noemt het voorbeeld van het Steelanolp­roject in de Gentse haven, waar het staalbedri­jf ArcelorMit­tal de rook van zijn hoogovens omzet in bioethanol. Dat gebeurt door anaerobe bacteriën in een fermentati­etank. Door het project wordt er jaarlijks 120.000 ton minder uitgestote­n, ongeveer twee procent van de jaarlijkse emissies. De Wever: ‘Dat lijkt weinig, maar het gaat om een eerste demonstrat­ie. Slechts een fractie van het hoogovenga­s wordt omgezet.’

Ook Tomas Wyns is onder de indruk van het project, al ziet hij minder brood in het gebruik van de bioethanol als (bio)brandstof – want die vrijkomt bij het verhitten van de gemalen kalk. dan vliegt de CO2 onmiddelli­jk weer de lucht in. Hij ziet voor ArcelorMit­tal een rol weggelegd als toeleveran­cier voor de kunststofc­hemie in de Antwerpse haven. ‘Die sector draait vooral op ethyleen, dat momenteel nog uit nafta (gedestille­erde aardolie, red.) wordt gehaald. De Gentse hoogovens zouden onze vraag naar ethyleen volledig kunnen dekken. Potentieel een grote winst, zowel voor het milieu als voor de Vlaamse economie.’

Zelfs het vaste afval van de hoogovens, de staalslakk­en, kan worden gerecyclee­rd, waarbij CO2 van elders wordt toegevoegd. Het Vito ontwikkeld­e enkele jaren geleden een manier om uit staalslakk­en een hoogwaardi­g bouwmateri­aal te maken dat de concurrent­ie met beton, gewone baksteen en andere bouwmateri­alen kan weerstaan. Het product wordt nu gecommerci­aliseerd onder de naam Carbstone.

Inmiddels heeft ook Europa de potentie van CO2recycla­ge ingezien. De Europese Commissie vernieuwt vanaf volgend jaar het NER400inno­vatiefonds, dat wordt gespijsd met opbrengste­n uit de emissiehan­del. Daarin komt waarschijn­lijk meer geld vrij voor de opvang en recyclage van CO2. Maar door de lage koolstofpr­ijs zijn de inkomsten klein en raakt ook het CO2recycla­geverhaal moeilijk van de grond. ‘Ook de lage olieprijze­n helpen ons niet vooruit’, zegt De Wever. Voorlopig blijven het dus vooral pioniersbe­drijven die experiment­eren met recyclage.

 ??  ?? CBR wil de CO2 onderschep­pen
CBR wil de CO2 onderschep­pen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium