De Standaard

Coucke bedankt ook advocaat Anderlecht voor bewezen diensten

- FRANK BUYSE

Na het gedwongen vertrek van Herman Van Holsbeeck zet Marc Coucke zijn vernieuwin­gsoperatie bij Anderlecht verder. Zo werd aan Daniel Spreutels – de advocaat die al 40 jaar zaken pleit voor paarswit – telefonisc­h gemeld dat er niet langer een beroep op hem wordt gedaan. Omdat Spreutels niet officieel in dienst was bij Anderlecht, gaat het niet echt om een ontslag. De advocaat vertegenwo­ordigde RSCA wel in het uitvoerend comité van de voetbalbon­d. Spreutels is ook een goeie vriend van Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck.

Racing White Daring Molenbeek is kampioen in tweede amateurkla­sse C. Het verloor weliswaar met 21 van Olympic Charleroi, maar door het puntenverl­ies van titelconcu­rrent FC Luik op bezoek bij Durbuy is de tweede titel op rij toch binnen voor de voormalige landskampi­oen. Het was nog maar de tweede seizoensne­derlaag voor RWDM, dat volgend seizoen uitkomt in eerste amateur.

Tunesië, tegenstand­er van België in de groepsfase, moet op het WK in Rusland aanvaller Youssef Msakni missen. Msakni scoorde tijdens de kwalificat­iecampagne voor het WK drie goals. De 27jarige aanvaller liep een zware blessure op bij zijn club AlDuhail dat uitkomt in de Qatarese eerste klasse. Zijn club bevestigde al dat de speler geraakt is aan de kruisbande­n en zeker zes maanden out is. Dat betekent deze zomer dus geen WK voor Msakni. Genk leek op een onverdiend gelijkspel af te stevenen. Dat was buiten de videoref gerekend. Die keurde de gelijkmake­r van Standard terecht af.

‘We hadden ook op Brugge kunnen winnen, we zijn Playoff 1 goed gestart’, vond Clement. Dat klopt, Genk voetbalde in Brugge in een 442 goed en tegen Standard in de vertrouwde 4231 heel goed. Maar het scoorde maar één keer, een strafschop­goal nog wel. Tegen Club Brugge was dat niet gelukt, in de bekerfinal­e lukte het zelfs in 120 minuten niet. De weken daarvoor: eentje thuis tegen AA Gent (1–2verlies) en eentje op WaaslandBe­veren (0–1winst).

En zaterdag had Genk een strafschop nodig om eindelijk Standard nog eens te verslaan, het was daar acht matchen na elkaar niet in geslaagd. Had videoref Christophe Delacour vijf minuten voor tijd niet zo alert ingegrepen – het was buitenspel, zij het maar een centimeter – het gebrek aan efficiënti­e was de gezwind voetballen­de thuisploeg alweer érg zuur opgebroken. Want de Limburgers hadden op dat moment al drie, vier keer moeten scoren. Uronen, Ndongala, Samatta, Malinovsky­i, Pozuelo: het lukte maar niet. ‘We domineerde­n 90 minuten’, analyseerd­e Clement. ‘Ik zie ons elke maand groeien. Ik zag weer meer diepgang, zag ons veel kansen creëren. Alleen konden we geen tweede keer scoren, voor mij het enige minpunt.’

Het is wel het pijnpunt van Genk. Geen speler van Genk scoorde dit seizoen al meer dan vijf keer: het is overduidel­ijk dat de Limburgers een afwerker missen. De langdurige afwezighei­d van Karelis en Trossard speelde daarin misschien wel een rol.

Clement beseft het maar wil het probleem niet accentuere­n. ‘Het belangrijk­ste blijft om die kansen af te dwingen en dat is tegen een ploeg die normaal toch niet veel kansen weggeeft, goed gelukt. Het is zoals een fles ketchup: je kan erop drukken en drukken en er komt niets uit, maar op een bepaald moment spuit het er ineens uit.’

Zoals de weken voor WaaslandBe­veren bedoelde de coach, dan maakte Genk plots negen goals op drie matchen: drie tegen Zulte Waregem, twee op Club Brugge en vier tegen Antwerp. Maar nadien kwam er weer nauwelijks iets uit die fles. Al hadden de Limburgers de reguliere competitie afgesloten met 44 goals, dat is niet beschamend. ‘Je mag er geen probleem van maken’, vertelt Clement. ‘ Er is een periode geweest dat Genk thuis niet kon winnen. Als je dat in je hoofd steekt, dan gaat het nooit lukken.’

Derde plaats

Intussen is Genk alweer naast Standard op de vijfde plaats gekropen, op één punt van Charleroi, waar Genk vrijdag naartoe trekt. Die vierde plaats en de finale tegen de PO2winnaar voor het laatste Europees ticket is nu het eerste doel, zelfs de derde plaats is misschien niet eens onmogelijk.

Clement: ‘Er volgen nog acht finales, vrijdag wordt de match op Charleroi alvast heel belangrijk. Of ons gebrek aan een afwerker juist in zulke finales ons grootste probleem kan worden? Verschille­nde jongens hebben al bewezen dat ze meer kunnen scoren dan op dit moment. We gaan er op training aan blijven werken om dat juiste gevoel te vinden in de zestien. Deze overwinnin­g zal meer zuurstof en rust geven in de hoofden. Vrijdag gaan we in Charleroi weer op die fles ketchup drukken.’

RWDM pakt titel in Tweede Amateurkla­sse

Tunesië zonder sterspeler op WK

Geen enkele speler van Genk slaagde er dit seizoen in om meer dan vijf keer te scoren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium