De Standaard

ZWIJGEN IS NIET HET VEREISTE ANTWOORD

- BART STURTEWAGE­N

In Hongarije heeft de Fideszpart­ij van Viktor Orban een kleine helft van de stemmen behaald bij de parlements­verkiezing­en van zondag. Omdat het kiessystee­m de grootste partij bevoordeel­t, is dat goed voor twee derde van de zetels en dus zo goed als alle macht in de OostEurope­se lidstaat. Er zijn nog EUlidstate­n, zoals Frankrijk, Italië en GrootBritt­annië, waar het kiesstelse­l de vorming van duidelijke meerderhed­en bevordert, ten koste van de representa­tiviteit. Dat is het spel, zo zijn de regels.

Het is niet daarom dat er redenen zijn tot waakzaamhe­id over de Hongaarse politieke situatie. Verkiezing­en zijn een belangrijk, haast sacraal onderdeel van de democratie. Maar verkiezing­en alleen garanderen nog geen democratis­che samenlevin­g. De snelheid waarmee Fidesz aankondigd­e dat er maatregele­n komen tegen vereniging­en die kritisch zijn voor het strikte antimigrat­iebeleid van Orban, is een zorgwekken­d signaal, net als de haast onverholen antisemiti­sche toon van de strijd tegen de HongaarsAm­erikaanse speculant George Soros, een belangrijk­e sponsor van zulke vereniging­en.

Orban kreeg gisteren opvallend veel felicitati­es, niet alleen van rechtspopu­listische geestesgen­oten, maar ook van Europese leiders als Angela Merkel en JeanClaude Juncker, partijgeno­ten in de Europese Volksparti­j. Dat is realpoliti­k. De EVP heeft een lange geschieden­is van allianties met dubieuze politici. Alles moet wijken voor die ene doelstelli­ng, de grootste blijven.

Europa vindt geen efficiënt antwoord op de uitdaging van massaimmig­ratie uit het MiddenOost­en en Afrika. Verkiezing na verkiezing heeft dat in Europese lidstaten geleid tot zwaar vertrouwen­sverlies. Orbans aanpak mag dan de steun van vele Hongaren hebben, hij kan niet worden uitgerold over de hele Unie. Hij komt immers simpelweg neer op het doorsturen van de miserie naar de buren. Voor Europa als geheel kan dat niet de basis van een gemeenscha­ppelijke strategie zijn.

Europa is niet alleen een gemeenscha­p van normen en waarden, maar ook een keuze tot lotsverbon­denheid, in goede en kwade dagen. Een Unie waarin lidstaten wel de lusten willen in de vorm van massale geldstrome­n, maar niet de lasten, is niet leefbaar. Als die doorzichti­ge politieke tactiek bovendien wordt afgedekt met een ranzig discours en met uitholling van de vrije meningsuit­ing, is zwijgen niet het vereiste antwoord. Er zijn ongetwijfe­ld pragmatisc­he redenen om Orban politiek niet te isoleren. Er zijn evenveel principiël­e redenen om zijn politieke model niet te banalisere­n.

Orbans migratiepo­litiek komt neer op miserie doorsturen naar de buren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium